Recensie Droog Brood
Absurdistische realiteit

Droog Brood met de voorstelling
Een Frisse Wind


Gezien op: 20-11-2009 Theater Bellevue, Amsterdam

Het duo van Droog Brood tilt absurdistisch cabaret naar een heel ander niveau. De beelden die zij schetsen zijn angstaanjagend herkenbaar. Of het nu om openbare toiletten of vervelende collega’s gaat; Peter van de Witte en Bas Hoeflaak leggen de vinger op de zere plek. En vergroten dit dusdanig uit dat het een andere wereld lijkt. Of je het nu leuk vindt of niet, kunst is het. En dat is zeldzaam in cabaret.



Een hele reeks van typetjes wisselt elkaar in een vloeiende lijn af. Alle verhaallijnen vinden plaats in een geniaal decor, bestaande uit drie toiletpotten en een lange rij onpersoonlijke, witte badkamertegeltjes. Het brengt de scène over de nachtmerrie van het openbare toilet volledig tot leven. Wie is er niet bang voor? Met een beetje pech moet je alle zeilen bijzetten om de strijd aan te gaan met de toiletrol, de toiletborstel én je eigen besmeurde schoenen. Hilarisch en pijnlijk tegelijkertijd.



De maatschappelijke thema’s die de heren aansnijden gaan waarschijnlijk verloren in de onbedaarlijke lachsalvo’s van het publiek. Niemand lijkt zich veel aan te trekken van de aanklacht tegen egoïsme, het niet luisteren naar een ander en het individualisme. Eén van de hoogtepunten zoomt in op een ‘gesprek’ tussen twee heren; de één rustig en vredelievend, de ander opgefokt en nors. De miscommunicatie is typisch en bijna ontroerend droevig.



Of het nu een gesprek van man tot man is in de kroeg of een collega die ‘gezellig’ zijn vakantiekiekjes wil delen; de mannen brengen het met veel overtuiging en perfecte timing. Dit vakmanschap is een genot om naar te kijken. Hoeflaak lijkt met zijn schreeuwerige, energieke typetjes de meer bescheiden Van de Witte te overschaduwen, maar de kracht zit ‘m in het samenspel.



De heren gaan iedere keer net iets te ver, wat een bijna poëtisch vervreemdingseffect heeft. Hierdoor ligt het risico uit de bocht te vliegen op de loer. Zo gaat een vreemde scène met een pepermuntje lang door en geeft weinig voldoening. Over het algemeen vallen de vergezochte invalshoeken wél goed en toont het duo een vlijmscherpe doorsnede van de samenleving. Of zie het desnoods gewoon als een soort slapstickreeks, uit het leven gegrepen.



Lieke van den Brink




Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.