Recensie Matroesjka

Gedurfd, muzikaal en getalenteerd slaat Matroesjka de plank soms mis

Matroesjka met de voorstelling EEUWIG VLEES
Gezien op: 07-04-2016 Theater Hof 88, Almelo

Snelle sketches, herkenbare typetjes en een lef. Matroesjka, gevormd door Lisa Loeb en Janneke Rinzema, is al snel op dreef. Ze zijn goed en soms niet zo goed, regelmatig grappig en soms onduidelijk. “Eeuwig vlees” is een wisselende theatervoorstelling die prima vermaak brengt voor een gezellige avond, maar het harde lachsalvo, waar je bij een cabaretvoorstelling toch een beetje op hoopt, blijft uit.

In de voorstelling komen alle generaties voorbij; kinderen, pubers, volwassenen, bejaarden en een natuurlijk een stel Russische dames. Het kind is verdrietig, want er is een kindje van de boot vol vluchtelingen gevallen, de puber is zwanger en wil een relatie met een coole aanhanger van de Jihad, de volwassen man heeft zijn opblaaspop verwisseld voor een beter elektronisch exemplaar, de bejaarde kwijnt, al smachtend naar een lekker stukje kwaad vlees, weg in het verzorgingstehuis en het Russische duo is op zoek naar lust. Hele generaties gaan voorbij in grote overdrijving, want dat is waar Matroesjka haar cabaretgevoel vindt. Typetjes keren meerdere malen terug, met hilarische herkenning, maar ook in afwachting; het publiek kan het soms niet helemaal volgen. De stukjes lopen niet altijd soepel in elkaar over en dat haalt de snelheid, die juist zo goed past in deze voorstelling, er meteen weer uit.

Muzikaal is Matroesjka goed onderlegd. Ze zijn cum laude afgestudeerd aan het conservatorium, zo wordt ons bij aanvang verteld. Dat maakt veel goed, want deze muzikaliteit is hoorbaar en voelbaar, evenals de creativiteit, die zorgt voor uniciteit in het theater. Ze durven daarbij de eigen grenzen op te zoeken, hoe absurd kan ik zelf in het theater doen? Ze weten het publiek daarmee te verrassen en verwonderen. Misschien was een verkorte versie van het theater een sterkere variant geweest?

Lisa en Janneke zijn goed op elkaar in gespeeld. Ze kennen elkaar en elkaars talenten. Daar wordt mee gespeeld en volledig gebruik van gemaakt. De bio-industrie is het hoofdthema in de voostelling, maar ook de actualiteit wordt meegenomen door de dames. Na anderhalf uur houdt het energieke duo het voor gezien en neemt het Almelose publiek niet waanzinnig enthousiast, maar toch tevreden glimlachend afscheid van Matroesjka.

Bregje Verschaeren

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.