Recensie Groninger Studenten Cabaret Festival
Groninger Studenten Cabaret Festival viert 30-jarig bestaan

Groninger Studenten Cabaret Festival met de voorstelling Eerste halve finale Groninger Studenten Cabaret Festival
Gezien op: 26-10-2016 Stadsschouwburg, Groningen

In de sfeervolle Stadsschouwburg van Groningen beleeft deze week het Groninger Studenten Cabaret Festival haar 30ste editie. Het grootste studentencabaretfestival van Nederland heeft in al die jaren al een aardige bijdrage geleverd aan de aanwas van nieuw cabarettalent. In deze editie mogen weer zes nieuwe cabarettalenten zich presenteren aan het publiek, verdeeld over twee halve finale-avonden. Op deze eerste halve finale-avond spelen Benjamin van der Velden, Iris Kwakkel en Sanneke van der Meulen.

Benjamin van der Velden mag de avond openen met het programma “Ik, Ben”. Benjamin kruipt achter de vleugel en weet meteen al in zijn openingslied te intrigeren. Met een gedragen stem zingt hij een mooi poëtisch lied over de duisternis in deze wereld. Hij schets een paar simpele voorbeelden van de ellende en zet zichzelf daartegen over met de zin: “Daar loop ik dan in Amsterdam, verliefd op alles wat ik neuken kan”. Benjamin balanceert in zijn programma op de grens van kleinkunst en cabaret. Hij intrigeert door de gedragenheid in zijn intonatie, al ligt hier en daar het gevaar voor teveel aan pathos wel op de loer. Daarnaast is hij soms wat warrig en laat wel erg impliciet wat hij nou precies wil zeggen. Het is het relaas van iemand die zich verloren voelt in deze wereld. Het programma gaat dan ook grotendeels over zingeving. Via de PVV, verzekeringen voor hoger opgeleiden, het Ikeagehalte van de kamers van studentes en een vrij hilarisch stuk over live, laugh, love komt hij uiteindelijk bij het sterfbed van een vriend. Benjamin maakt het meeste indruk met zijn liedjes. De poëtische teksten brengt hij met zijn stem prachtig tot leven en snijdt daarmee bij je naar binnen. Hij wordt daarbij ondersteund door een bassist en drummer die zijn liedjes muzikaal nog meer diepgang geven.

Iris Kwakkel heeft een juridische achtergrond, maar omdat daar weinig te lachen valt probeert ze de overstap naar cabaret te maken met het programma “Bureaustoelangst”. Iris komt op met een mobieltje in een lange selfie-stick. Al vloggend begint ze aan haar voorstelling. In een tienstappenplan legt ze uit hoe je een succesvol vlogger wordt. In het tienstappenplan strooit ze hier en daar wat grapjes rond. Het was een uitgelezen mogelijkheid om het verschijnsel vloggen totaal te fileren, maar dat laat ze helaas na. Ze blijft hangen in wat oppervlakkige bespiegelingen, maar misschien is dat ook wel doelbewust omdat diepgang niet bepaald het kenmerk van vloggen is. Haar voorstelling is verder een aaneenschakeling van scènes, ideetjes, een dialoog met een bekend popliedje, dansjes en brainwaves die achter elkaar zijn gezet. De echte diepte weet ze niet te raken en de grappen blijven vaak hangen bij grapjes en woordspellingen. Ze weet haar programma wel met een aanstekelijke energie en blijheid op de zaal los te laten.

Sanneke van der Meulen speelt het programma “Angstzweet”. Sanneke is 27 jaar en net afgestudeerd aan de Koningstheateracademie. Vanaf de eerste minuut heeft ze haar publiek te pakken en neemt ze ons mee in de wereld van haar angsten en dat zijn er nog al wat. Niet dat we hier kijken naar een angstig persoon op het podium. Integendeel, wat een theaterdier is dit! Sanneke speelt met alles wat ze in zich heeft en overtuigt met elk woord en beweging. Hier staat een volleert cabaretière. In perfect samenspel met haar pianist zingt en speelt ze al haar angsten van haar af. De gezongen stukken zijn een totale synergie met de rest van het programma en met ogenschijnlijk gemak bespeelt ze haar zaal. Het programma gaat over het dilemma van de late twintiger. De onherroepelijk overgang van de vrijheid van de jeugdigheid naar de burgerlijkheid, het gesettelde leven. Of nog erger, misschien wel een kind! Genoeg om panische angst voor te hebben. Daar komt de angst voor het lichamelijk verval nog bij of een lulhannes van een vriend die het uitmaakt. Het onderwerp is misschien niet heel origineel binnen het cabaret, maar het wordt wel heel herkenbaar, sterk en intens grappig uitgevoerd. Sanneke overtuigt van a tot z.

Donderdag 27 oktober is de tweede halve finale. De finale is op vrijdag 30 oktober.

Tim van der Sluijs

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.