Fotograaf:
Jaap Reedijk

Recensie Ronald Snijders


Welke Ronald Snijders

Ronald Snijders met de voorstelling
WELKE SHOW


Gezien op: 10-11-2016 De Kleine Komedie Amsterdam

Wie meer over Ronald Snijders te weten wil komen, kan zijn nieuwsgierigheid vrij makkelijk stillen. Hij heeft een eigen website (nee, niet - zoals voor de hand zou liggen - www.ronaldsnijders.nl, maar: normalemensen.nl) en er is een Wikipedia-pagina aan hem gewijd, om van zijn YouTube-kanaal nog maar te zwijgen. Toch doet dit alles geen recht aan de absurditeit en veelzijdigheid van de mens en cabaretier (en dus niet de gelijknamige dwarsfluitist die de domeinnaam al geclaimd had) Ronald Snijders. Die komt eigenlijk alleen 'live' tot zijn recht.

Hoewel Snijders al enkele jaren aan de weg timmert - dit is inmiddels zijn derde avondvullende programma, hij is veelvuldig op tv te bewonderen, heeft een aantal boeken op zijn naam en schrijft bovendien voor het Parool - heeft 'het grote publiek' hem nog niet ontdekt. Dat is niet helemaal waar, want hij staat toch maar mooi vijf avonden op rij in de Kleine Komedie, maar een volle maand Carré zit er nog niet in. Maar misschien is dat ook niet nodig.

Hij beschikt over een fantastische mimiek en een bovengemiddelde zangstem en maakt geestige grappen. Daarmee heeft hij dus nu al alle ingrediënten in huis voor een succesvolle carrière. Hij kan zich qua absurdisme meten aan Hans Teeuwen, terwijl hij met zijn taalkundige spitsvondigheden ("Ik spreek mezelf voortdurend tegen. Dat is trouwens helemaal niet waar") beslist niet onderdoet voor taalpuristen als Ivo de Wijs en Kees Torn. Wie in een dergelijk gezelschap verkeert, en bovendien op het bekendste cabaretpodium van Nederland in première mag gaan, mag zich gerust een grote noemen. Onthoud die naam dus: Ronald Snijders. Nou de naam van zijn show nog...

Marnix Langeveld
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.