Recensie Pepijn Schoneveld


Nu nog onbekend

Pepijn Schoneveld met de voorstelling
Morgen klaart het op


Gezien op: 16-12-2016 Theater Bellevue Amsterdam

Als ik heel eerlijk ben, had ik nog nooit van Pepijn Schoneveld gehoord. Nou is het in Nederland tegenwoordig sowieso al lastig om door de bomen het bos te zien in het regenwoud aan cabaretiers, dus dat niet iedere jonge tak meteen opvalt is niet verwonderlijk. Maar die kop, díe kwam me dan weer wel bekend voor. Maar waarvan? Persmap er maar even bij pakken.

Geboren in Twello. Nee, dat is het niet. Amsterdamse Kleinkunstacademie, Leids Cabaretfestifal. Doesn't ring a bell. Eerdere cabaretvoorstelling 'Meneer Jongetje' dan? Niet gezien. Is het misschien die vent van die Tempo Team-reclame ("Het waren twee fantastische dagen"), want daar heeft 'ie wel wat van weg. Maar nee, want dat was Pim Muda van de Ashton Brothers. Waar ken ik die gozer toch van? Beetje studentikoos uiterlijk, jong kop. Net een eerstejaars student. Dat is het! Het ijzersterke BNN-televisiedrama Feuten.

Zat het hele eerste seizoen aan de buis gekluisterd. Goede acteur dus, deze Pepijn Schoneveld. Hij heeft z'n sporen dus nu al verdiend. Als acteur dan. Zou hij dat ook kunnen als cabaretier? De gezellige zaal van Theater Bellevue is er in ieder geval een goede locatie voor om jezelf in de kijker te spelen. Die zaal zit zelfs bij de première niet helemaal vol, maar dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met de ondergemiddelde naamsbekendheid.

Pepijn ("Peppie") Schoneveld laat zich er niet door uit het veld slaan. Sterker nog, hij buigt het met een paar kleine maar doeltreffende grapjes om in zijn voordeel. Maar de onervarenheid is desalniettemin merkbaar. Hij houdt de vaart erin en praat de oneliners aardig aan elkaar, maar echt raken doet het nog niet. Schoneveld komt weliswaar oprecht over in de verhalen die hij vertelt, maar heeft het nog niet in zijn vingers om de zaal ook écht te beroeren of te laten huilen van de lach. Dat talent zit er wel in en verdient ook zeker het voordeel van de twijfel, maar op eerste gezicht staat deze jonge cabaretier vooralsnog niet op het punt van doorbreken.

Dat gezegd hebbende, kan niet onvermeld blijven dat Pepijn Schoneveld met minimale middelen (een vleugel, een barkruk en een jaren-50 microfoon) er toch het maximale uit weet te halen. Dat is een hele prestatie in een niet volledig uitverkochte kleine zaal, waar menig ander het wellicht zwaarder zou hebben. Dus die nu al bekende kop zou op termijn zomaar ook een bekende cabaretier kunnen worden...


Marnix Langeveld
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.