Recensie De Ploeg


Waanzinnige cross-over

De Ploeg met de voorstelling
Pilp Fuction


Gezien op: 21-03-2017 Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam

De Ploeg is terug in de theaters. Na 2012 was het even een paar jaar stil rond dit bonte gelegenheidsgezelschap. De Ploeg is een samenwerkingsverband van Cabaretgroep Niet Uit Het Raam en diverse acteurs. Dit keer doet slechts de helft van NUHR mee. Naast Peter Heerschop en Viggo Waas, wordt De Ploeg dit jaar bemenst door Loes Luca, Ria Marks, Ilke Paddenburg, Han Römer, Genio de Groot en Titus Tiel Groenestege. Jakop Ahlbom tekende voor de regie. De laatste programma’s van De Ploeg waren al filmbewerkingen. “Pilp Fuction” is geen bewerking van een film, maar een knotsgekke parodie op het hele genre.

Met de multidisciplinaire samenstelling van De Ploeg zijn de programma’s eigenlijk altijd cross-overs tussen diverse genres. Dit seizoen gaat De Ploeg nog een stapje verder. Naast cabaret-, toneel-, revue-, klucht- , sprookjes- en musicalelementen voegt De Ploeg een nieuwe dimensie toe: film. De voorstelling speelt zicht af in een oude stadsbioscoop die op sterven na dood is. Het filmhuis wordt gerund door een totaal gestoorde familie die wordt geterroriseerd door de pandjesbaas die zijn geld wil zien. De bioscoop krijgt fraai gestalte door het gebruik van het decor. Het decor bestaat uit een gevel van een bioscoop dat tegelijkertijd functioneert als een gigantisch filmdoek, waarop de gehele voorstelling knap gebruikt wordt gemaakt van interactieve filmfragmenten. De bioscoopgevel zit geweldig in elkaar met vele verborgen ramen en deuren en doorstapjes. Het veelvuldig gebruik van die deuren en ramen doet de oude tijden van de John Lanting klucht hilarisch herleven.

Het verhaal van de voorstelling doet het meeste denken aan een sprookje. Het is een soort mengeling van ideeën uit Doornroosje, Bambi en Alice in Wonderland. Het is de achttiende verjaardag van Anna, de dochter des huizes. Het wordt eindelijk tijd om haar de waarheid te vertellen. Want er wordt door de diverse familieleden nogal wat onder de pet gehouden. De bioscoop staat op het randje van faillissement. De ploertige pandjesbaas hijgt om zijn geld. De mannen des huizes hebben net Anna’s spaarrekening geplunderd om met een bezopen actie de bioscoop van de ondergang te redden. Een geweldige scène trouwens. En dan is er ook nog dat ene grote geheim. Genoeg ingrediënten voor een hilarische klucht. Het sterke spel van alle castleden doet de rest.

Als Anna achter de waarheid komt gaat zij op zoek naar zichzelf en stapt letterlijk via het bioscoopdoek en wereld van de film binnen. Vanaf dit moment komt de voorstelling in een stroomversnelling. Het is een complete synergie tussen het stagescènes en filmscènes die vloeiend en knotsgek in elkaar over lopen. De acteurs stappen letterlijk door het bioscoopdoek de wereld van de film binnen en duiken op in diverse bekende filmscènes. De montagetechnicus heeft een knap staaltje werk geleverd. Vooral de scène waarin Loes Luca en Ria Marks in de klassiek “goodbye-scène” op de achterbank bij Laurel & Hardy belanden is episch. Maar eigenlijk geldt dat voor de vele scènes waarin het filmgenre op hilarische wijze wordt geparodieerd. Het functioneringsgesprek tussen de filmbazen en Tarzan is memorabel, maar ook de regiescène waarin Han Römer een clubje B-acteurs sturing moet geven, als ze op het punt staan ten strijde te trekken, is om te gieren. Maar er is meer. Veel meer.

De Ploeg zet met “Pilp Fuction” een waanzinnige cross-over neer. Met het gebruik van film als interactief element binnen de voorstelling, scheppen ze alweer een heel nieuw genre. Het verhaal van deze cross-over is een ideale aanleiding om eens lekker als een olifant door de porseleinkast van de film te stampen. “Pilp Fuction” is een heerlijke parodie op alles. In de vele hilarische scènes zitten talloze wonderschone taalvondsten verscholen. Het is smullen voor de liefhebber en tegelijkertijd een ode aan de ouderwetse klucht.
Tim van der Sluijs
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.