Fotograaf:
Hans-Peter van Velthoven

Recensie Emilio Guzman


Guzman boeit met persoonlijk engagement

Emilio Guzman met de voorstelling
Kom dan!


Gezien op: 22-01-2018 De Kleine Komedie, Amsterdam

Emilio Guzman nestelde in vrij korte tijd zijn naam in de eredivisie van het cabaret. In 2010 won hij de publieksprijs op het Leids Cabaret Festival en vier jaar later was hij al goed voor de Neerlands Hoop. Nu, weer vier jaar later, is hij toe aan zijn vierde avondvullende cabaretvoorstelling “Kom dan!” die onder regie van Laura van Dolron zijn première beleefde in de Kleine Komedie in Amsterdam. En passant pikt hij nog wat landelijke bekendheid mee als deelnemer aan het goed bekeken televisieprogramma “Wie is de mol”. Kansen op een definitieve doorbraak bij het grotere publiek. De verwachtingen zijn dus hoog gespannen.

Het podiumbeeld is sober, een klein functioneel decor. Emilio heeft genoeg aan zichzelf. Al heeft hij zichzelf aardig geüpgraded. Emilio komt op in Middeleeuws ridderkostuum, half geharnast gewapend met een gigantische ridderlans. In zijn eerder voorstellingen, zo zegt hij zelf, vocht hij tegen het populisme van de blanke boze mannen. Maar het heeft niets geholpen. Het populisme is alleen maar erger geworden. En daar valt het plaatje al op zijn plek. Emilio heeft als de moderne cabareteske Don Quichot zijn harnas aangetrokken. En zo vecht hij vijf kwartier lang tegen de windmolens van deze tijd.

Als een ware rasverteller neemt Emilio zijn publiek mee in zijn verhaal. En dat is geen verhaal om heel vrolijk van te worden. Kern van de boodschap: we gaan er allemaal aan. Als het niet door een gestoorde gek is die het theater binnenstormt en ons allemaal neer maait, dan zal het Trump en Kim Yong Un wel lukken met hun wedloop wie nu eigenlijk de grootste heeft. En als dat niet de oorzaak van ons einde is, dan is het wel het klimaat. Want over 80 jaar staat dit land 3 meter onder water. En alhoewel Emilio zegt dat hij het heeft opgegeven om nog langer de windmolens van het populisme te bestrijden, vecht hij ook in deze voorstelling keihard door tegen de Trumps, Wildersen en Thiery Baudets en het eindeloze gezeik dat het vroeger beter was. Wanneer dan? Veel plezier met je polio!

Kern van zijn voorstelling vormt zijn twijfel of hij wel vader moet worden. Hoe leg je een kind deze wereld uit. Je wil toch antwoorden kunnen geven. Maar wat als je die niet hebt? En wat als die antwoorden er überhaupt niet zijn? Daarnaast had hij zelf ook al geen rolmodel in zijn vader. Zijn vader die zijn gezin uiteindelijk verliet. Zijn vader die zelf een soort Don Quichot was en als werkloze Canaria met twee ballen vocht tegen de Spaanse overheersing van Gran Canaria. Maar zijn vader kon wel prachtig voorlezen uit Don Quichot. En dan is er ook nog zijn dualistische verhouding met zijn vriendin. Is zij wel de ware om je mee voort te planten? Maar “als je kan gaan houden van de dingen waaraan je je ergert, dan weet je zeker dat het lang gaat duren.”

Emilio weet het persoonlijke te verweven met de grote actualiteit van de wereld. Dat is de grote kracht van de voorstelling en het zit knap in elkaar. Zijn inhoudelijkheid en persoonlijk engagement is interessant om naar te kijken. Zijn rustige verteltrant boeit en het publiek hangt van a tot z aan zijn lippen. Maar de balans lijkt in deze voorstelling toch een beetje doorgeslagen naar de inhoud. Alles wat hij zegt is doorspekt met kleine grapjes. Maar de echte grote lach blijft de hele avond achterwege. Een keer haalt hij uit en komt hij goed op stoom in een tirade tegen Baudet. Zijn voorstelling kent geen grote pieken of dalen, maar ondertussen zegt hij wel hele mooie, waardevolle en ware dingen.

“Kom dan!” is een sterk inhoudelijke voorstelling die zeker gezien mag worden. Een aanrader voor wie houdt van inhoud en persoonlijk engagement. Maar voor wie verwacht een avond keihard te lachen is deze voorstelling niet gemaakt.


Tim van der Sluijs
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.