Recensie Pepijn Schoneveld

Herkenning in een luchtig jasje

Pepijn Schoneveld met de voorstelling Stante Pede
Gezien op: 03-02-2018 Theater Bellevue Amsterdam

Pepijn Schoneveld probeert in het nu te leven, maar de apen in zijn hoofd halen hem daar juist weer uit. Stante Pede is een eerlijk verhaal over angst en de invloed die de apen in het hoofd van Schoneveld op hem hebben. Bij binnenkomst staat Schoneveld, finalist van het Leids Cabaret Festival 2012, op het podium te knutselen aan een bouwpakket. Een verrassende opening, aangezien het niet vaak voorkomt dat een cabaretier, voordat het zaallicht uitgaat, zich al laat zien.

We hebben alvast de tijd aan hem te wennen. In ieder geval meer tijd dan de 7 seconden die iemand nodig heeft om een beeld van een ander te vormen. Met deze stelling opent hij de avond en vanaf dat moment krijgen we een kijkje in het hoofd van een angstige man en de schreeuwende apen in zijn hoofd. Boeddha gebruikte de Monkey Mind als metafoor om de werking van de menselijke geest uit te leggen. Volkomen rustig neemt Schoneveld ons mee in zijn soms onnavolgbare gedachtegang, waarbij de praktijk van de dokter voor hem een veilige plek is. De dokter kan hem namelijk geruststellen als Schoneveld denkt dat hij een ernstige ziekte heeft. Hij is opgegroeid met het motto ‘ga uit van het ergste, want dan kan het altijd meevallen’. Schoneveld zelf gaat ook uit van het ergste, hij zet bijvoorbeeld geen kracht meer vanwege de angst op een aneurysma, waardoor hij constant bezig is in een andere situatie dan waar hij nu in zit.

Hij weet dat de meeste angsten irrationeel zijn, maar dat het desondanks geen zin heeft om tegen iemand te zeggen dat je niet bang moet zijn. Peppi, zoals hij door zijn vriendin wordt genoemd, lepelt de ene na de andere angst op, waarbij het publiek het idee kan hebben dat het als een luisterende therapeut fungeert, die als beloning een paar grappen krijgt toegespeeld. Maar we zien hem op zijn kwetsbaarst als hij de bijsluiter van zijn antidepressiva uitrolt en daarmee de lading van zijn verhaal toeneemt. De kwelling wordt pijnlijk zichtbaar en het verlangen om te ontsnappen is voelbaar aanwezig. Hij is jaloers op kinderen, omdat kinderen in het nu zijn. Het liefst was hij een hond geweest. “Een hond heeft geen aap in zijn hoofd en heeft geen gedachten over de toekomst.” Gedachten zitten de mens in de weg en Schoneveld heeft deze worsteling op een gevoelige manier weten neer te zetten.

“Ik ben het gelukkigst als ik bezig ben”, vertelt de sympathieke cabaretier. In een ontroerend slot is hij inderdaad bezig met wat hem gelukkig maakt. Zijn bouwpakket van de Apollo 17 met bijbehorende maanlander speelt daarin een belangrijke rol. “De lijm mag niet op de ramen van de maanlander komen anders kan de astronaut niet naar buiten kijken.” Het verwijst naar de vertroebelde blik van de twijfelaar die Schoneveld is. Een twijfelaar die in ieder geval de apen in ons hoofd heeft weten stil te krijgen.

Leopold

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.