Recensie Marjolijn van Kooten

Geest der herkenning

Marjolijn van Kooten met de voorstelling Ik zie de bui al hangen
Gezien op: 17-02-2018 Theater Bellevue Amsterdam

Marjolijn van Kooten trok de laatste twee seizoenen langs de theaters met psychiater Bram Bakker om te vertellen over haar depressie. Met Bakker op de eerste rij speelde ze nu solo haar première. Als decor heeft van Kooten een aantal paraplu’s hangen die verwijzen naar de titel van haar programma. Ze maakt psychiatrisch cabaret en als je je als bezoeker een klein beetje hebt verdiept in haar achtergrond weet je ook wat je kan verwachten. De finalist van het Amsterdams Kleinkunstfestival 2010 vertelt zeer openhartig over haar depressie en haar angst om een terugval te krijgen. Aangezien 1 op de 3 mensen in hun leven te maken krijgt met een psychische aandoening is de voorstelling heel herkenbaar, maar daarmee ook voorspelbaar.

Ze opent door te zeggen dat ze niemand belachelijk zal maken en dat iedereen veilig is bij haar. We kunnen ontspannen gaan zitten en vanaf dat moment heeft Van Kooten de regie in handen. Praten over depressies is vaak nog een taboe en de omgeving accepteert een lichamelijke aandoening nu eenmaal makkelijker dan een geestelijke. De in Amsterdam geboren cabaretier maakt het thema op een grappige manier bespreekbaar. Met een flinke dosis zelfspot neemt ze ons mee op haar weg langs de plekken waar ze een oplossing zoekt voor haar angsten. Van een cursus dankbaarheid tot het nemen van een hond.

De anekdotes wisselt ze af van met gevoelige liedjes achter de piano. Vooral heel sterk zijn de liedjes staand achter de microfoon op de hoek van het podium. Dat de vergelijking met Brigitte Kaandorp wordt gemaakt is daarom ook meer dan terecht.

De scherpe randjes van haar angststoornis komen niet echt ter sprake. Luchtigheid is de boodschap, maar er gebeurt juist iets als ze stukjes voorleest uit haar dagboek. Met name de passages over zelfmoord halen het publiek even uit de relaxmodus. Ze wilde onderzoeken hoe sterk de doodswens na een jaar nog is als ze alles zou doen om zich beter te voelen. Het leek of er hier een wending in het verhaal zou komen, maar het niveau zakte zelfs een beetje met weinig verrassende verhaaltjes over voorlezen in de bibliotheek en poepzakjes voor de hond.

Je vraagt je bij zo’n voorstelling af voor wie het helend moet werken. Is het voor de cabaretier die graag een onderwerp bespreekbaar wil maken of is het juist voor het publiek dat inzicht moet krijgen in de achtergronden van een angststoornis? We zijn als mens allemaal wel een beetje in de war en Van Kooten heeft haar slechtste periode achter de rug. Ze biedt ons geen pasklare oplossing, behalve dat we anderhalf uur toch even konden oplossen in het leed van een ander en haar stem even positief in ons hoofd zat.

Leopold

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.