Recensie Marc de Hond

Veranderconsultant

Marc de Hond met de voorstelling Voortschrijdend Inzicht
Gezien op: 18-10-2018 CC Griffioen te Amstelveen

Eind 2002 werd een tumor in de ruggenmerg van Marc de Hond (1977) ontdekt. Het daaropvolgende revalidatieproces verliep vrij moeizaam, waardoor De Hond permanent in een rolstoel belandde. Voor een (destijds) vijfentwintigjarige radio-dj (3FM) en internetondernemer lijkt het leven dan ingrijpend te veranderen. In het derde avondvullende programma van De Hond – titel: ‘Voortschrijdend Inzicht’ – komt echter naar voren dat die gebeurtenis niet de grootste verandering in zijn leven is geweest. Daarvoor moeten we terug naar het jaar 1989: de scheiding van zijn ouders.

De rode draad van de voorstelling, die gaat over omgaan met veranderingen, is tweeledig. De ene verhaallijn neemt je mee door het leven van De Hond en start bij de ouderlijke breuk. In de andere verhaallijn wordt ‘omgaan met veranderingen’ beschouwd vanuit een breder perspectief: hoe verhoudt het onderwerp zich tot het lot van de mensheid? De Hond beantwoordt die vraag in het bijzonder met een betoog over klimaatverandering.

Hij presenteert dit antwoord echter niet zozeer als cabaretier of theatermaker, maar haast als vlotte ‘Senior Change Consultant’ die een potentiële opdrachtgever probeert te werven. Gewapend met twee grote beeldschermen, tracht hij zijn toeschouwers in presentatievorm – mild belerend – te overtuigen van een probleem: de gevolgen van klimaatverandering zullen ons stukken eerder bereiken. Dat mag gezegd worden, zeer zeker. Of de specifieke vorm in een cabaretprogramma het juiste effect oplevert, is een tweede. Misschien ook wel omdat hier (en daar) wat beperkt naar de lach wordt gezocht.

Zijn persoonlijke verhaal komt daarentegen stukken beter uit te verf. Na de scheiding en na zijn dwarslaesie, had De Hond bij de pakken neer kunnen zitten, wat hij inmiddels niet meer doet. Hij licht zijn beweegreden toe. De mens kan zijn leven redelijk probleemloos leiden op basis van feiten die op een later tijdstip onwaar blijken te zijn. In welk levensverhaal men gelooft, is dus betrekkelijk (en niet absoluut). Waarom kan men dan na een ingrijpende verandering niet simpelweg in een ander, zelfverzonnen verhaal gaan geloven? Een handicap wordt dan een nieuwe mogelijkheid, in het geval van De Hond een rolstoelbasketbalcarrière. Een fraaie hoofdgedachte.

Het is echter zonde dat De Hond deze hoofdgedachte geregeld laat ondersneeuwen door tal van onderwerpen en sketches die een erg dunne link hebben met de thematiek van zijn voorstelling. Zo bevat zijn show een liedje over Doutzen Kroes en Sunnery James, terwijl een gegronde reden hiervoor vrij lastig is aan te wijzen. Daarmee doet De Hond zichzelf echt tekort. Met name omdat zijn serieuze boodschap slecht rijmt met showbizzjoligheid, waar hij zich bovendien vaker (doch nodeloos) van bedient: de foto’s van Albert Verlinde, Onno Hoes, Jomanda en Barbie hadden best achterwege gelaten kunnen worden.

Een vele originelere, gewiekstere toon vindt hij bij zijn analyse van een geboortekaartje: “Waarom staat daar eigenlijk het gewicht op? Is dat soms een prestatie? Wat is dat omslachtig zeg. Ben dan eerlijk: zet dan gewoon op het kaartje hoeveel centimeter de moeder is uitgescheurd.” Het is spijtig dat het publiek deze versie van Marc de Hond maar af en toe heeft mogen waarnemen.

Mark Coelen

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.