Fotograaf:
Monique Faken

Recensie Thijs Kemperink

Met ‘thuiswedstrijd’ maakt Thijs Kemperink vrienden

Thijs Kemperink met de voorstelling Bonje!
Gezien op: 08-02-2019 Theater De Voorveghter te Hardenberg

In Nederland is de Twentse cabaretier Thijs Kemperink nog niet overal doorgebroken, maar in Twente is hij ‘wereldberoemd’. In Hardenberg trok hij een volle, grote zaal. Daar kan hij tenminste plat praten. In Overijssel begrijpen ze de nuchterheid van een Tukker heel goed. Die nuchterheid en niet-romantische inslag beschrijft Kemperink zeer beeldend en is voor Hardenberg zeer herkenbaar. Alledaagse gebeurtenissen in de buurt komen aan de orde en dat spreekt aan. Het begin is wat moeizaam, maar later heeft hij de lachers op zijn hand.

In Bonje lopen twee verhalen door elkaar. Het ene verhaal is de vriendschap met zijn beste vriend Remi, die aardig op de proef wordt gesteld. Het andere verhaal is een dagboek van zijn oma, die hij op zolder vindt. De dagboekfragmenten komen uit april 1940 en handelen tevens over vriendschap, die op de proef wordt gesteld. Zijn oma geeft wijze lessen, maar met haar spreuk ‘Ook al begrijp je de keuze van je vriend niet, je moet hem toch blijven vertrouwen’ kan Kemperink het niet eens zijn. Deze twee verhalen vormen de rode draad van zijn programma, waarin hij steeds zijpaden betreedt met beschrijvingen van gewone dagelijkse dingen. Zo passeren onder andere facebook, vaderschap, de buren, kamperen in de regen en familiefeestjes de revue. Hij beschrijft de herkenbare gebeurtenissen zo beeldend dat je de situatie moeiteloos voor je ziet. De nuchterheid van Tukkers komt regelmatig aan de orde en dat kan in Hardenberg zonder problemen. De vraag is of deze grappen ook buiten Overijssel werken.

Het verhaal van zijn oma leest hij voor en daarmee krijgt hij de zaal helemaal stil. Het verhaal is best indrukwekkend en geeft een beeld van de oorlog in Twente. Dat is interessant. De vriendschap met Remi is het andere verhaal. Thijs heeft hem geld geleend en vervolgens verdwijnt het contact. Dat zet kwaad bloed bij hem. Hij werkt tijdens het programma naar een climax en je hebt steeds het gevoel dat het weer goed komt, alleen hoe is nog onduidelijk. Dat aspect is iets te voorspelbaar en ook thema’s als vriendschap en loyaliteit zijn niet echt origineel. Het programma zit echter goed in elkaar en Bonje bevat een kop en een staart. De grapdichtheid had misschien iets groter mogen zijn. Het zich afzetten tegen de Randstad blijft gelukkig beperkt tot een verhaal over zijn buren, die asociaal parkeren en zich verdedigen met: ‘Er staat nergens dat het niet mag’. Na een aarzelend begin blijft Bonje tot het einde boeien. De ‘thuiswedstrijd’ van Thijs Kemperink is geslaagd, nu nog ‘uit naar het westen, altijd lastig.

Reinier de Boer

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.