Recensie Groninger Studenten Cabaret Festival
Bulderlach en kleinkunst naar de finale

Groninger Studenten Cabaret Festival met de voorstelling Tweede halve finale Groninger Studenten Cabaret Festival
Gezien op: 14-11-2019 Stadsschouwburg, Groningen

Ook de tweede halve finale van het 33ste Groninger Studenten Cabaret Festival was weer een gemêleerde cabaretavond. Niet alleen in genres, maar ook in speelervaring van de kandidaten was dit festival zeer divers. Het is ook vrij logisch dat onervaren, net beginnende mensen het meestal afleggen tegen de meer ervaren deelnemers. Dat was ook dit festival weer het geval. De jury bestaande uit Victorine Plante, Dick Zijp, Huub van den Heuvel en Marjan van Huystee viste de meest voor de hand liggende en veiligste keus uit de halve finalisten en daarmee gaat het Groninger Studenten Cabaret Festival weer een fijne finale tegemoet.

De 21-jarige Jaromir Palthe mocht de tweede avond open. Zijn opkomst in een Ernie-pak is een pijnlijk mislukte grap en daarmee zet hij zichzelf eigenlijk meteen op een onnodige achterstand. Jaromir houdt de onderwerpen dicht bij zichzelf en speelt een aantal jeugdtrauma’s van zich af. Zoals zijn derde verjaardag waar hij als cadeau een zusje krijgt, of zijn verhuizing naar een Overijssels dorp waar hij gepest wordt door de boerenjongens. In zijn voorstelling komen een scala van onderwerpen voorbij. Jaromir springt daarbij vaak van de hak op de tak. Het niet kunnen omkrijgen van een condoom, zijn Haagse vader, Pathé lady’s night, smoothies, singles rides in de achtbaan van Disneyland of, de leukste grap uit zijn voorstelling, de Mickey Mouse vibrator. Alle onderwerpen zijn doorspekt met kleine grapjes, maar echt hilarisch wordt het helaas niet.

De entr’acte van dit festival is het meidentrio EMMA. EMMA deed dit jaar al mee aan het Amsterdams Kleinkunst Festival, maar haalde daar de finale niet. Drie meiden, afgestudeerd aan de muziektheater opleiding van het ArtEZ Conservatorium, denderen met extreem veel energie 25 minuten lang in razend tempo door hun materiaal. Veel meerstemmig gezang en muziek met tussendoor sketchachtig materiaal wat allemaal op de onderwerpen, man-vrouw-verhoudingen, sociaal ongemak en daten zit. Het is een razende achtbaan en na een tijdje verlang je als bezoeker naar een veiligheidsgordel om je stoel. Je krijgt als publiek nauwelijks de tijd om de impact van hun materiaal in te laten dalen. En dat is jammer, want binnen het materiaal zitten bijzonder goede liedjes, zoals bijvoorbeeld het openingslied “Je bent niemand totdat iemand van je houdt”of het lied over sociale media en “liken” of het lied over liefde en delen. EMMA laat nauwelijks ruimte voor lach of interactie en daarmee overspelen zij zichzelf en hun materiaal.

Zoals zoveel festivals bewaarde het GSCF het lekkerste voor het laatst. Teun van den Elzen staat soeverein op het podium. Hij won dit jaar al de juryprijs op het Griffioen Zuidplein Cabaret Festival, maar heeft sindsdien nog een flinke stap vooruit gezet. Wat een geweldige theaterpersoonlijkheid heeft deze man. Hij rijgt de lach aaneen alsof het hem totaal geen moeite kost en het allemaal vanzelf gaat. Teun komt zijn voorstelling uit de kast als biseksueel en vlecht zijn seksuele ontwikkeling als een rode draad door zijn voorstelling. Seksgrappen zijn makkelijk scoren, maar Teun weet daar toch zijn eigen originele draai aan te geven. Elke grap uit zijn mond is raak en hij strooit ze veelvuldig de zaal in. Halverwege stapt hij even uit naar een auditie voor de nieuwe Bassie en Adriaan en zijn voorliefde voor musical. Het musicallied dat volgt is briljant, hilarisch en in al zijn facetten ijzersterk uitgespeeld. Ook zijn Life of Brian-achtig stukje over hoe een profeet rond het jaar nul een bijzondere religieuze regel heeft ingevoerd, is hilarisch sterk. De bulderlach weerklinkt weer in de Groningse Schouwburg en dat had de zaal na twee wat minder op de lach zittende optredens even keihard nodig.

De jury koos Oscar Smit, EMMA en Teun van den Elzen als de finalisten van het 33ste Groninger Studenten Cabaretfestival. Finale op 15 november in de Stadsschouwburg te Groningen.

Tim van der Sluijs

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.