Recensie Johan Goossens
Johan Goossens is er nog niet

Johan Goossens met de voorstelling
Maandag


Gezien op: 11-01-2010 Cultuurcentrum Griffioen, Amstelveen

Johan Goossens is homo en iedereen mag het weten. Of móet het weten. Hoewel hij in ‘Maandag’ zijn geaardheid nonchalant probeert te benaderen, is hij er duidelijk nog niet helemaal in zijn proces. Ook niet in zijn proces als cabaretier overigens. Springend van de hak op de tak verrast hij her en der met een leuke vondst. Maar met een onrustige podiumpresentatie en een haperende verhaallijn is het vooral een raadsel waar hij heen wil.



Goossens lijkt zijn eigen minderheidsstatus als homo als vrijbrief te zien om andere minderheden op de hak te nemen, te schofferen bijna. Het is een interessant maar niet echt origineel uitgangspunt. Bovendien vergeet Goossens een belangrijke voorwaarde voor deze invalshoek: zelfspot. Mondjesmaat maakt hij enkele brave nichtengrappen, maar hij lijkt nog niet voldoende op zijn gemak om zichzelf en zijn medehomo’s eens goed onderuit te halen.



Het minderheidsthema blijft steken bij dooddoeners als ‘negers zijn lui’ en ‘Marokkanen zijn niet te vertrouwen’. Zo nu en dan geeft hij een leuke draai aan deze clichés, maar een helder kader ontbreekt. Hierdoor lijkt Goossens af en toe te wankelen op het randje van smakeloze belediging. Onbedoeld. Want het wrange is dat zijn intentie onschuldig is. Door met wat durf dichterbij zichzelf te blijven, zouden zijn bedoelingen beter uit de verf komen.



Voor wie niet zoekt naar ‘het grote waarom’ heeft Goossens prima vertier in petto. Zo waagt hij zich aan de communicatieproblemen tussen man en vrouw en voorziet hij zijn donorcodicil van een aantal voorwaarden. Ondanks zijn zeer matige zangkwaliteiten vormen de liedjes een aangename toevoeging aan de rommelige show. De teksten zijn goedgevonden en tijdens deze intermezzo’s lukt het hem wél kleine verhaaltjes te vertellen en vooral om deze af te maken.



Veel van wat Goossens doet is het ‘nog niet’ en ‘net niet’. Wat meteen impliceert dat er nog wel rek in zit. En dat de show bij vlagen veelbelovende elementen bevat. Hij heeft teveel talent voor een simpele grappenparade en nog te weinig ervaring voor het hoogstaande cabaret dat hij nu al voor ogen heeft. Toch hoeft dat geen onoverbrugbare kloof te zijn. Wat Goossens nodig heeft is wat meer lef en wat meer authenticiteit. Een beetje meer Goossens.



Lieke van den Brink




Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.