Cabaretrecensie
Fotograaf:
Emma Pot
De strijd tegen volwassenheid
Groninger Studenten Cabaret Festival met de voorstelling
Finale Groninger Studenten Cabaret Festival
Gezien op: 18-11-2022 Stadsschouwburg, Groningen
Het Groninger Studenten Cabaret Festival heeft een bijzondere plek in cabaretfestivalland. Vele talenten hebben via deze springplank hun weg naar een cabaretcarrière gevonden. De unieke sfeer, de prachtige entourage van de Stadsschouwburg (misschien wel de sfeervolste schouwburg van Nederland) en het publiek maakt dit festival tot een feestje. Een zaal voor jonge enthousiaste studenten met een paar verdwaalde ouderen… Het is precies het omgekeerde van wat je in menig schouwburg aantreft. Heerlijk! De droom van elke schouwburg directeur.
De zesendertigste editie van het GSCF kent alleen maar mannelijke solisten. Drie programma’s die in thematiek best op elkaar lijken. De nieuwe generatie cabaretiers is met dezelfde thema’s bezig. De overgang van jong zijn zonder verantwoordelijkheden naar het volwassen leven met verantwoordelijkheden. Zo veel keuzes te maken. De verantwoordelijkheden van een baan. En de praktijk die vies tegenvalt omdat burgerlijkheid, saaiheid, sleur en betekenisloosheid op de loer ligt. De drie optredens waren eigenlijk drie halfuur-spelletjes “Wie ben ik”.
Finn Visser mocht het spits afbijten. We zien een olijke man van begin twintig in een überschattige tuinbroek. Met een Rotterdamse tongval grapt hij een half uur over zijn wereld. Nieuwe vaardigheden versus verwachtingen hoe goed je daar wel of niet in bent. Finn is 23 en heeft nu al het gevoel dat hij niet alles uit het leven heeft gehaald. Beetje jong voor een midlife crisis. Vanaf nu gaan er alleen maar deuren dicht, volgens Finn. Dat is het dilemma van de generatie met alle mogelijkheden. Eenmaal volwassen moeten er keuzes worden gemaakt. Maar wat als je dat niet wilt of kan? Finn’s schopt in een half uur tegen zijn angst om te verburgelijken. Niemand wil dat op zijn 20ste, maar 20 jaar verder vindt het leeuwendeel zich zelf terug met een caravan op een camping in Frankrijk waar ze al hun hele leven komen. Zijn half uur is graptechnisch niet het sterkste maar met zijn guitige uitstraling compenseert hij veel.
Jelle Brouwer doet vervolgens het progamma van Finn dunnetjes over. Ook hij kan geen keuzes maken, of laat ze anderen voor hem maken. Zo is hij afgestudeerd Communicatiewetenschapper omdat een decaan dat bij hem vond passen. Jelle heeft smakelijke verhalen over zijn baantjes die hij sinds zijn afstuderen heeft gehad. Je ziet de stand-up ervaring. Jelle speelt in zijn programma met voorspelbaarheid en het onverwachte. Want verwachtingen maken alles stuk, zegt Jelle. Zijn liedje “onverwacht geluk” heeft een leuke clou. En ook daar speelt hij met verwachtingsthema. Het niet weten wat er gaat komen is in alles te verkiezen boven het geregelde leven. Het liefst zou hij zich in het leven laten leiden door een dobbelsteen. Laat het toeval maar bepalen. Dat scheelt weer keuzestress. De tweede aanklacht tegen de volwassenheid van de avond.
Tim Kroezen doet een derde variatie op het thema en troeft daarin zijn voorgangers in alles af. Zijn grappen zijn slim, origineel, leuk en doorspekt met zelfspot. Het is een zoektocht naar zijn identiteit., met humor als copingsmechanisme . Gepest op de basis school vindt hij uiteindelijk zijn eigenwaarde in zijn boven gemiddelde intelligentie. Tim gaat cv-builden. Maar wat op papier een geweldige toekomst leek, valt vies tegen. Hij kan de confrontatie met het geregelde volwassen werkzame leven niet aan. Gevolg een keiharde Burn-out. Vervolgens gaat Tim in zelfonderzoek met als baken Dai Carter van het Televisie programma Kamp van Koningsbrugge. Het stuk bij de psycholoog waarin hij vrijelijk zijn gedachten mag ventileren is hilarisch. Tim scoort lach op lach. Een fijne sneer naar Thierry Baudet, zonder deze ook maar bij naam te noemen, maakt het helemaal af. Tim is een groot talent met fijne, licht absurdistische humor.
De jury koos Tim Kroezen als winnaar van het zesendertigste Groninger Studenten Cabaret Festival. De persoonlijkheidsprijs was voor Finn Visser. Ook de publieksprijs ging naar Finn. Dat was in de finale totaal niet aan de hand. Ik schat in dat Tim Kroezen zeker 70% van de stemmen moet hebben behaald. Maar ook de stemmen van de halve finale telden mee. Een raar systeem, omdat daar in niet de kracht van de winnaar maar de zwakte van de tegenstand op een halve finale avond, leidend is.
Chris Jansen
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.