Recensie Jandino Asporaat
Jandino sprankelt in warme, Caribische show

Jandino Asporaat met de voorstelling Laat Ze Maar Komen
Gezien op: 28-01-2011 Diligentia, Den Haag

Hij hoeft maar het podium op te lopen en het publiek glimlacht massaal. Voor Jandino Asporaat is het niet nodig om het ijs te breken; met zijn charisma is de sfeer al direct Caribisch warm. Wát hij zegt is bijna ondergeschikt aan hóe hij het brengt. Met zijn karakteristieke kop en onvergetelijke mimiek pakt hij iedereen in. Wereldvrede is zeker geen thema in zijn derde show ‘Laat ze maar komen’, maar ontspannen lachen is het wel.

Jandino wordt vader en heeft –naar eigen zeggen- geen flauw idee. Hij grijpt tijdens deze theatershow de kans om zijn onzekerheden uit te spreken en gaat bij zijn publiek te rade. Van de bevalling tot het moment dat een eventuele dochter voor het eerst op stap gaat: Jandino zit vol vragen. Hij is in ieder geval vastberaden om het beter te gaan doen dan zijn eigen vader. Dat die er vandoor ging is geen toeval; dat lot valt elk zwart kind vroeg of laat ten deel.

Ook al ligt het voor de hand, Jandino is toch het best op dreef als hij zijn Antilliaanse achtergrond op de hak neemt. Trots vertelt hij dat er bij een Antilliaan nooit zal worden ingebroken en zelfs zijn exotische status in zijn witte woonplaats kan hem niet deren. Hoe cliché het soms ook is, de oprechte zelfspot geeft deze innemende cabaretier een lading pit. Ook tijdens de vele improvisatiemomenten doet hij zijn sprankelende persoonlijkheid gelden.

Hoewel het aanstaande vaderschap een mooi thema vormt, kan wat meer afwisseling geen kwaad. Zeer welkom is dan ook de aanwezigheid van zijn vertrouwde typetjes: zijn foute ghettoneef Ongi en zijn nog foutere homoneef. Zodra Jandino met behulp van wat rekwisieten transformeert, is hij niet meer te onderscheiden van deze markante figuren. Vooral Ongi zorgt voor een intrigerend plaatje als hij een geheel eigen invulling aan een sprookjesboek geeft.

De kers op de taart vormen de mooie kleine liedjes, die de show van wat rustpunten voorzien. Hij zou nog meer indruk maken als hij zich kwetsbaarder durft op te stellen en niet doorgrapt tijdens de liedjes. Jandino verrast namelijk met een heerlijk en zuiver stemgeluid. Aangevuld met de nodige Caribische deuntjes is het warme bad compleet. En na al zijn overpeinzingen is één ding wel duidelijk: wat er ook gebeurt, Jandino wordt straks grondig voorbereid vader.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.