Recensie Jelle Kuiper
Jelle Kuiper compenseert gebrek aan substantie met charisma

Jelle Kuiper met de voorstelling De Presentator
Gezien op: 06-04-2011 Theater Bellevue, Amsterdam

Na afloop van Jelle Kuipers show ‘De Presentator’ overheerst één vraag: wat was dit? De voorstelling heeft zo weinig om het lijf dat het bijna onmogelijk is. De essentie van zijn verhaal is dan ook wel dat hij als presentator slechts een opvulact verzorgt, maar dat is geen excuus om alle vorm van substantie te vermijden. Kuipers charisma zorgt ervoor dat hij er een beetje mee wegkomt. Maar meer dan een gezellige comedyavond wordt het vooralsnog niet.

Kuiper doet vaak presentatieklussen op congressen en dit blijkt een prima inspiratiebron voor fantasievolle anekdotes. Het heeft wel wat, zoals hij over ‘lunsen’ en ‘smoeties’ praat. Met grote ogen vertelt hij een maf verhaal over een prinses die hem verleidt via een onzedig briefje. De kinderlijke verbazing is zijn troef: hij gelooft het zelf bijna niet en bouwt zo gek genoeg een soort van spanning op. Maar deze belofte van een absurde climax lost hij niet in.

Pas als Kuiper een paar keer in de coulissen heeft gegluurd en bezorgd naar de technicus kijkt, blijkt waar hij heen wil. De gastartiest die Kuiper moet aankondigen is zogenaamd te laat. Om de tijd vol te maken volgt er onder andere een quiz met het publiek. En dan komt de gast, Ivo de Wijs, toch nog binnenvallen. Ook zíjn optreden gaat nergens over: enkele gedichten en lachwekkende overlijdensadvertenties. Zeker grappig, maar wederom belachelijk eenvoudig.

En dan maakt Kuiper een onvergefelijke fout. Met nog slechts een laatste anekdote over de ontmoeting van zijn ouders, die bovendien uit de toon valt, besluit hij de avond. Hij maakt de amper aanwezige rode draad niet af en stuurt zijn publiek naar huis met op het netvlies het gastoptreden. Als Kuiper al zou willen dat de show één grote opvulact is, dan kan, en moet, hij nog wel met een goed verhaal komen. Anders blijven er, zoals nu, enkel losse eindjes over.

Wat Kuiper overeind houdt en waar hij meer uit kan halen is zijn ontwapenende uitstraling. In een comedysetting, zoals de kleine zaal van Bellevue, is hij prima op zijn plek. Maar hij had natuurlijk nooit in de schaduw mogen gaan staan van het gastoptreden. Hoewel er de hele avond eigenlijk niets noemenswaardigs gebeurt, is het in een ontspannen sfeer toch steeds de vraag wat er in vredesnaam gaat gebeuren. Ook al blijft de daadwerkelijke verrassing dan uit.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.