Recensie Ronald Goedemondt
Goedemondt levert constante grapreeks af

Ronald Goedemondt met de voorstelling Binnen de lijntjes
Gezien op: 24-06-2011 Zaantheater, Zaandam

Ronald Goedemondt geeft het gelukkig zelf al aan: hij functioneert niet. In ‘Binnen de lijntjes’ probeert hij wel binnen de lijntjes te blijven en zich aan te passen, maar op de één of andere manier lijkt hij daar niet geschikt voor. In sneltreinvaart schiet hij van de ene absurde anekdote naar de volgende onverwachte oneliner. Deze veelheid van alles is een prikkelende lachverwekker, maar zonder enige focus krijgen zijn grappen niet de tijd om te beklijven.

Toch is Goedemondt zeker geen ordinaire grappenmachine en levert hij wel constante kwaliteit af. Zo bouwt hij een simpel verhaal over het kopen van peperdure geurkaarsen bij Sissy Boy mooi op en gaat hij qua verbeeldingskracht heel ver met een idioot verhaal over een vogeltje in een cafetaria. Gemoedstoestanden benoemt hij niet, maar brengt hij tot leven door ze even onnozel als treffend uit te beelden. En steeds weer is er die onverwachte twist.

Goedemondt praat zoveel en weet zulke onwaarschijnlijke bruggetjes te maken dat je je regelmatig afvraagt hoe hij van het ene bij het andere onderwerp is beland. En of hij het nou echt heeft over de voor- en nadelen van scooterrijden in kleermakerszit. De dwaze wendingen en onzinnige verhalen vormen Goedemondts stevige basis. Hoe krankzinnig en vergezocht het af en toe ook is, de kronkels zijn zo origineel en verlopen zo vlot dat het interessant wordt.

Door de zaal gaat een continue lachgolf die al snel overgaat op de automatische piloot. Niet dat Goedemondt niet daadwerkelijk grappig is, maar er komt een moment dat het niet meer veel uitmaakt wat hij precies zegt en of de grap al is gemaakt. De lach rolt wel door. Jammer, want zijn vertelkracht en soms unieke ideeën verdienen meer aandacht. De ononderbroken stroom van verhalen maakt het voor de toeschouwer onmogelijk om alles te verwerken.

Dit gebrek aan dynamiek maakt het programma niet zozeer saai, maar er ontbreekt wel enige spanning. Er zijn geen dieptepunten en ook geen hoogtepunten. Een veilige tussenweg, maar het betekent ook dat er verdomd weinig blijft hangen. Wel is hierdoor het enige, kwetsbare moment dat Goedemondt de complete zaal heel even muisstijl krijgt extra bijzonder. En ook frustrerend, want hij weet dus wel degelijk welk magische effect doseren kan hebben.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.