Recensie Jeroen Leenders
Leenders plaatst prettige filter over wereld

Jeroen Leenders met de voorstelling Geen Idee
Gezien op: 30-09-2013 De Kleine Komedie, Amsterdam

Voor velen zal een avondje Jeroen Leenders een therapeutische werking hebben; tijdens zijn voorstelling ‘Geen Idee’ bestaat er even geen oorlog, geen crisis, geen ellende. In de veilige omgeving van de theaterzaal schept de Vlaming een wereld die zo heerlijk eenvoudig en vanzelfsprekend is dat je bijna niet meer naar buiten wilt. Bijna, want als na vijf kwartier de show ten einde is, staan de wezenlijke gedachten al ongeduldig aan de buitendeur te rammelen.

Met zijn kleine gestalte, vriendelijke baard en Vlaamse accent weet Leenders het sympathiek te laten klinken als hij zijn kinderen meerdere keren ‘motherfuckers’ noemt. Zo komt het ook tegelijkertijd sadistisch en liefdevol over als hij beschrijft hoe hij hun het concept angst probeert bij te brengen. Zijn oprechte verwondering en bijna kinderlijke blik op dingen leggen een prettige filter over de chaotische wereld; die relativerende bril zou iedereen van tijd tot tijd goed kunnen doen.

Leenders grootste troef is zijn overtuigingskracht. Hoe onbenullig het punt ook is dat hij maakt; hij maakt het. Als hij met grote ogen beweert dat er niet een overschot aan herten is, maar in feite een tekort, geloof je hem. Al is het maar doordat hij zo’n honderd keer het woord hert nadrukkelijk uitspreekt en het zo nagenoeg tot wetenschap verheft. En zijn verklaring waarom echte pornoactrices hun teennagels niet lakken klinkt ook heel aannemelijk.

Toch weet Leenders niet onafgebroken te boeien. De luchtigheid en onnozelheid zijn vermakelijk, maar ook kwetsbaar. Als de bruggetjes maar iets te wankel zijn of de manier van uitdrukken net niet beeldend genoeg, dan is het Leenders-effect snel verdwenen. Of als hij ietwat uit zijn rol valt en de menselijke geslachtsdelen analyseert met een platheid die hem niet past. Nee, dan toch liever het beeld dat hij schetst van zijn gezin dat vol bewondering naar een hert in de tuin kijkt.

Zolang Leenders vanuit zijn onschuldige perspectief het leven verbeeldt en af en toe een in naïviteit verpakte vileine tik uitdeelt, kan hij ons heel wat wijsmaken. En hoewel ‘Geen Idee’ niet bijzonder memorabel is en net op tijd eindigt, als het brein alweer langzaam begint te ontwaken, voelt de buitenwereld na afloop nog even net wat overzichtelijker en lichter aan. De wereld staat misschien in brand. Maar niet in de zaal bij Jeroen Leenders.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.