Recensie Martijn Koning
Koning ontwapenend in verwarrende voorstelling

Martijn Koning met de voorstelling De Maand van Martijn
Gezien op: 21-11-2013 Stadsschouwburg Utrecht

In ‘De Maand van Martijn’ belooft Martijn Koning te doen waar hij goed in is: terugblikken op het nieuws en andere gebeurtenissen van de afgelopen maand. Wie zich echter verheugt op een maatschappelijk bevlogen reflectie op actualiteiten, direct of indirect, komt bedrogen uit. Actuele grappen komen slechts terloops en vrij oppervlakkig voorbij en zijn niet eens altijd bijzonder actueel. Maar dan nog is Koning een vermakelijke comedian die zelfs met de meest onzinnige verhalen aardig weet te boeien.

Het leeuwendeel van het materiaal is zo uitgedacht en niet tijdgebonden dat niet helder is wat deze Martijnmaand onderscheidt van andere Martijnmaanden. Een verwarrend concept, maar als de eerste teleurstelling over de zuinige rol van de actualiteit gezakt is, kost het weinig moeite om mee te gaan in Konings belevenissen als antiheld. Hierin keert steeds een bezoekje aan Artis terug, wat een dankbaar decor blijkt voor het etaleren van de dierlijke instincten van de mens.

Met het enthousiasme van een kind vertelt Koning zijn verhalen; soms over zijn woorden struikelend of onverstaanbaar binnensmonds en vooral geanimeerd. Die verhalen zijn niet eens zo bijzonder, maar de manier waarop hij een kijkje gunt in zijn onnavolgbare brein is volkomen authentiek. Gewapend met een flinke voorraad doppinda’s overwint hij als buitenbeentje vele demonen in de dierentuin. En passant praat hij ook nog even heel overtuigend goed dat hij het voerverbod negeert.

Konings speelse presentatie is ontwapenend; verscholen achter onschuld komt hij met gematigde grappen goed weg. Maar maakt hij wat grovere grappen, dan wordt het baldadige kind massaal met afkeurende geluiden door de zaal teruggefloten. Terwijl het eigenlijk heel leuk is als hij een shoarmaspies vergelijkt met een opgerold Afrikaans kindje. Zijn innemende houding vormt zo tegelijkertijd een valkuil; hij loopt het risico niet serieus genomen te worden op de momenten dat hij echt een punt wil maken.

Toch zijn er ook heus wat actuele grappen te bespeuren. Natuurlijk komt de ellende op de Filipijnen voorbij en ook de Zwarte Piet-discussie en de vrijlating van Greenpeace-activisten in Rusland. Maar sommige onderwerpen, zoals de paardenvleesaffaire, zijn deze maand in de verste verte niet nieuw meer. Het is vooral jammer dat verwijzingen naar nieuwsfeiten er slechts zijdelings en via wankele bruggetjes worden ingefietst. Zo staan deze grappen ineens in dienst van gorillaverhalen in plaats van andersom.

Lieke van den Brink





Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.