Recensie Emilio Guzman

Guzman voert intrigerende strijd met geweten

Emilio Guzman met de voorstelling Een dunne dekmantel
Gezien op: 03-10-2014 Goudse Schouwburg

Emilio Guzman mag dan wel net de Neerlands Hoop op zak hebben, dat betekent niet dat hij ineens een grote mond heeft. Sterker nog, in ‘Een dunne dekmantel’ beklaagt hij zich over zijn gebrek aan ruggengraat. Hij wil zo graag iets vinden en hiervoor uitkomen, maar kiest toch steeds weer voor die vervloekte middenweg. Op intrigerende wijze gaat hij de strijd aan met zijn geweten. Tot vuurwerk komt het niet, en wat wil je ook met zo’n genuanceerd type, maar Guzman werpt interessante vragen op.

‘Zo ben ik nu eenmaal’; Guzman stoort zich mateloos aan deze slappe vorm van berusting. Maar als hij met zijn hipstervrienden, allemaal met dezelfde pony, in een koffietentje soft zit te wezen, kan hij niet anders dan concluderen dat er geen revolutionair in hem zit. Nee, dan zijn schizofrene oom. Die kwam op geheel eigen wijze succesvol in opstand in de instelling waar hij woont. Een voorbeeld, vindt Guzman, maar zelfs zijn oom verliest alsnog de strijd door meedogenloze bezuinigingen.

Guzmans geweten verschijnt verschillende keren op het toneel in de vorm van actrice Pepita Steins Bisschop. Hij lijkt haar goed in de tang te hebben en mocht zij al kritische vragen stellen, dan geeft Guzman een vervreemdende draai aan haar aanwezigheid door haar en het publiek eraan te herinneren dat zij nog altijd zijn teksten uitspreekt. Dit effect wordt alleen maar groter als Guzman langzaam de grip op haar verliest en zijn geweten steeds opstandiger wordt en hem uitdaagt.

Want natuurlijk heeft Guzman wel een mening en schuilt ergens in hem de opstandeling. En natuurlijk is die zelfverklaarde lafheid ook maar een dekmantel, om de confrontatie uit de weg te kunnen blijven gaan. De ingehouden rebellie moet een keer naar buiten en het voelt als een opluchting als Guzman eindelijk zijn stem vindt en enkele minuten he-le-maal losgaat. Maar ook als een deceptie, want hoe geloofwaardig is deze uitbarsting eigenlijk nog en wat is het nut van het omhoog draaien van de volumeknop?

Guzman zet aan tot denken; wat is in opstand komen en hoe doe je dat effectief? Door zijn milde houding heeft de voorstelling logischerwijs een wat zachtaardige toon. De confrontatie met zijn geweten is een goede vondst en voegt een zeer interessante spanning toe die langzaam oploopt. De gewetensvragen die Guzman zichzelf stelt, zijn relevant voor iedereen, van lafaard tot schreeuwlelijk. En zo blijkt maar weer: soms is je punt des te veelzeggender als je niet zoveel te melden hebt.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.