Recensie Groninger Studenten Cabaret Festival
De lat ligt hoog in Groningen

Groninger Studenten Cabaret Festival met de voorstelling
Eerste halve finale Groninger Studenten Cabaret Festival


Gezien op: 04-11-2015 Stadsschouwburg, Groningen

De 29ste editie van het Groninger Studenten Cabaret Festival belooft een sterke te worden. In de Stadsschouwburg van Groningen deden de eerste drie kandidaten een gooi naar de finale van aanstaande vrijdag. En daarbij werd de lat hoog gelegd. Het festival kan zich in de eerste halve finale verheugen in een hoog niveau. Alle kandidaten van de eerste halve finale zouden in een festivalfinale niet misstaan. En dan moeten er nog drie komen.

Het damesduo “Zij en Ik” opende de avond met het programma “In alle eerlijkheid”. Twee muzikale meiden. Ze openen beiden op gitaar met een aardig lied over het verschil tussen wat je denkt en wat je zegt. Daarna volgt een niet al te origineel stukje over de onzin van reclameslogans en over hun programmathema eerlijkheid. Maar gaandeweg komen de dames steeds beter op stoom. Als ze elkaar in alle eerlijkheid lekker beginnen af te katten ontstaat er meer spanning tussen de twee en krijgen ze de zaal langzaam op hun hand. In de interactie met een man in de zaal over wat hij zou doen als hij morgen dood gaat, worden de mogelijkheden van een duo lekker uitgebuit. Het blijkt een opmaat naar een grappig liedje waarin de man in het algemeen er niet best van afkomt. Veel indruk maken ze met een prachtig, kwetsbaar en poëtisch slotlied “vraag mijn voeten eens ten dans”. “Zij en Ik” is een cabaretduo met potentie om te groeien.

Julian Verbeek is één van de twee mannelijke solisten van dit festival. Julian beschikt over een geweldige cabaretstem met een fraai donker timbre en heeft een krachtige uitstraling. Dat maakt dat hij vanaf de eerste seconde de zaal te pakken heeft. Hij opent met een komische vaderlijke tirade tegen een zoontje dat baas van de wereld wil worden, waarin het nodige engagement is verstopt. Julian onderbreekt zijn verhalen met liedjes die hij zelf begeleidt op elektrische gitaar. Zijn liedje “Mijn naam is Julian” heeft een verrassend absurdistisch trekje. In zijn liedjes doet hij een beetje aan Roel C Verburg denken. Ze zijn een beetje raar. De één is echter beduidend sterker dan de ander. En dat geldt ook voor zijn verhalen met als onderliggend thema: een succes worden. Met een verhaal over belastingaanslagen bewijst hij op originele wijze dat “living on the edge” voor iedereen onder handbereik is. Maar het stuk over pesten zakt vrij snel in en ontbeert een einde. En dat gebeurt vaker in zijn voorstelling. Maar ondanks dat maakt Julian indruk en gaandeweg geeft hij de openingstirade van zijn programma nog een extra lading.

Het duo Roovers en van Leeuwen sluit de eerste avond af met een serie krachtige sketches. Het duo is net afgestudeerd aan de Koningstheateracademie en de ervaring spat er van af. Roovers en van Leeuwen is goed op elkaar ingespeeld en scoort de ene lach na de andere. In een hoog tempo rijgen zij de sketches aan elkaar. In de openingssketch over Hans en Jos in het bos met de beren weten ze met een paar luttele zinnen een heel verhaal te vertellen. Hierbij wordt ook het fysiek goed uitgespeeld. Het is niet de sterkste sketch van het progamma, maar daarmee zetten ze wel de toon voor een zeer vermakelijk half uur. De bushaltesketch is klassiek uitgevoerd en hangt op het aloude idee, dat je iemand continu onderbreekt. Erg grappig, maar wel een beproefd sketchformat. Het duo weet continu van sketchvorm te wisselen en hebben ook weinig nodig om grappig te zijn. Zelfs het opnoemen van een eindeloze alfabetische rij namen wordt bij deze heren hilarisch. De studentikoze crosstolk over een stadscafeetje met een wel heel speciale naam is misschien wat lang, maar gaat er bij een zaal vol studenten in als koek. In de sketch 40 jaar getrouwd weten ze met komische precisie de treurigheid van menig huwelijk neer te zetten. Roovers en van Leeuwen staan garant voor een half uur puur vermaak en oogsten terecht een enthousiast slotapplaus.Tim van der Sluijs
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.