Recensie Thijs van de Meeberg


Van de Meeberg lost belofte in!

Thijs van de Meeberg met de voorstelling
Er mag gedanst worden


Gezien op: 15-12-2016 Het Oude Raadhuis, Hoofddorp

Thijs van de Meeberg won in 2015 het Leids Cabaret Festival met uitzonderlijk lovende kritieken. Dit seizoen speelt hij zijn eerste avondvullende programma “Er mag gedanst worden”. De verwachtingen waren hoog na Leiden. Maar waar menig nieuw cabarettalent zijn festivalprogramma uitbouwt naar een avondvullende variant verrast Thijs met een compleet nieuwe voorstelling. Een moedig staaltje van killing your darlings met resultaat. “Er mag gedanst worden” is een stukje vakwerk van niveau van een cabaretier die ook nog eens veel te vertellen heeft.

Van de Meeberg is een rasverteller. Hij heeft het vermogen om de hele voorstelling van a tot z te boeien. Je hebt geen enkele aandrang of noodzaak je gedachten te laten afdwalen, want Thijs houdt je voortdurend bij de les. Zelfs als hij een tijdje zijn mond houdt, verslapt je aandacht geen moment. Met simpele en doeltreffende humor rijgt hij met speels gemak meerdere verhalen door elkaar heen, die aan het eind van de voorstelling allemaal bij elkaar komen. Hij schakelt vlot heen en weer en neemt stap voor stap zijn publiek mee in een knap opgebouwd betoog met meerdere lagen.

Thijs stelt vragen. Vanaf de eerste minuut betrekt hij de zaal bij het zoeken naar een antwoord op die vragen. Aan de hand van een simpel voorbeeld, de man die met een sneu verhaal een tientje probeert te bietsen op het station, ontvouwt Thijs een fascinerende zoektocht naar de vraag waar de grens ligt tussen goed en kwaad. Over vertrouwen versus wantrouwen en vertrouw je eigenlijk jezelf? Waar ligt de grens in je eigen handelen? Waarom gaan de dingen altijd zoals ze gaan en stel je jezelf achteraf altijd verbijstert weer de vraag: “Hoe is dit in Godsnaam gebeurd?” Hoe kom ik eigenlijk over dat mij dit altijd gebeurt? Kortom: Hoe dicht blijf je bij jezelf en hoe doe je dat eigenlijk?

Die vraagstelling is gezien zijn verhalen hard nodig. Thijs is een jongen die altijd alles overkomt. Op het ene moment fietst hij nietsvermoedend door het park om tien minuten later in een dagopvang gedwongen te zitten vingerverven tussen jongens met een beperking. Als hij de leidster probeert te overtuigen van het misverstand belandt hij in no-time in de isoleer. Daar heeft hij genoeg tijd om na te denken waarom de dingen bij hem altijd gaan zoals ze gaan. Zijn hockeycoach gaf hem als kleine jongen een wijze levensles mee: Wat denk ik? Waarom? En wat ga ik er mee doen? Alleen het lukt hem maar niet om die wijsheid in de praktijk te brengen en hij blijkt altijd weer die mongool, waar hij nu niet voor niets tussen zit. In dit raamwerk vlecht Thijs een aantal naadloos passende en hilarisch opgebouwde verhalen. Over de padvinderij, over het feelgood-type Yvonne van Gorpel die hem strikt voor een liefdadigheidscollecte, over een sollicitatiedag van een bekende patatketen, over zijn eerste werkdag als koerier en over zijn rol als presentator bij een open podium.

Thijs van de Meeberg zet met zijn cabaretdebuut een overtuigend performance neer. Zonder een moment moralistisch te worden geeft hij zijn publiek veel stof tot nadenken. In zijn herkenbare verhalen valt veel te lachen, soms zelfs tot tranen toe. “Er mag gedanst worden” is een knap opgebouwd verhaal dat gezien mag worden. Thijs van de Meeberg lost daarmee de belofte van het Leids Cabaretfestival helemaal in.



Tim van der Sluijs




Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.