Recensie Silvester Zwaneveld


Slivester geeft college

Silvester Zwaneveld met de voorstelling
Een kleine geschiedenis van bijna alles


Gezien op: 13-01-2017 Cultuurcentrum Griffioen, Amstelveen

Silvester Zwaneveld loopt al dik 20 jaar in het cabaretwereldje mee. Met Arie Koomen vormde hij jarenlang een zeer succesvol duo en sinds 2006 is hij al weer vele jaren aan het bouwen aan een solocarrière. Naast zijn cabaretactiviteiten heeft hij zich ontwikkeld tot een ware duizendpoot als schrijver, regisseur, vormgever en werkt hij mee aan diverse televisieprogramma’s. Toch is het voor hem nog steeds wachten op een echte grote landelijke doorbraak. Want hij is er nog niet in geslaagd om zijn zalen tot de laatste stoel te vullen.

In “Een kleine geschiedenis van bijna alles” maakt Silvester een uitstapje in zijn theaterloopbaan. In de eerste minuten van de voorstelling legt hij uit dat hij even toe was aan iets anders. Geen “gewoon” cabaretprogramma dus, maar, zoals hij zelf zegt: “een lezing”. Silvester zet zichzelf in deze voorstelling neer als levensgenieter. Omarm de grootsheid van het leven en het wonder van alles om ons heen. Daarmee sluit de boodschap naadloos aan bij de samenvatting van dik 100 jaar cabaretgeschiedenis: van “Mensch durf te leven” tot “Leef toch je leven als je allerlaatste uur”. Silvester haalde alles uit het leven tot hij noodgedwongen door ziekte anderhalf jaar niets meer kon. Zijn vriendin gaf hem in die tijd een boek: “Een kleine geschiedenis van bijna alles” van Bill Bryson. Dit populair wetenschappelijk werk werd zijn lievelingsboek. Hij wist de theaterrechten te bemachtigen en brengt nu een samenvatting en een ode aan dit boek in de theaters.

Silvester neemt ons stap voor stap mee in de wondere wereld van het heelal en de materie. Op zoek naar “het antwoord op de ultieme vraag over het leven, het heelal en de rest”, om maar eens een van mijn favoriete boeken te citeren. Voor de pauze gaat hij in op het ontstaan van het heelal, de aarde en onze positie daarin. Veel nieuws krijg je als toeschouwer daarover niet te horen. Het is een soort cabaretesk populair wetenschappelijk college. Aan de hand van een mooi ovaal projectiescherm met knappe animaties doorlopen we het heelal van de oerknal tot nu. Na de pauze zoemt Silvester in op de aarde zelf. Het ontstaan van leven en wie en wat wij zijn op de dag van vandaag. Dat we allemaal hetzelfde zijn, dezelfde oorsprong, dezelfde materie. En als je sterft zal jouw materie weer ander dingen vormen.

Het prachtige projectiescherm, geheel opgebouwd uit Ikea-accessoires, biedt veel ruimte voor visuele grappen. Om de wetenschappelijke stof behapbaar te houden, maakt hij regelmatig uitstapjes uit het verhaal. En waar je zou verwachten dat die uitstapjes illustraties zijn van het wetenschappelijke verhaal is dat helaas vaak niet het geval. Ook zijn die stukken een tikje obligaat. Zo heeft hij het bijvoorbeeld over het schrijven zonder interpunctie en hoofdletters op facebook, het paniekerige “meerijden” van zijn vriendin als hij achter het stuur zit, het irritante gedrag van vrienden die langskomen voor een wijntje, de belevenis van de parfumerieketen Douglas en fileert hij de tekst van de hit “Mag ik dan bij jou” van Claudia de Breij.

Silvester heeft twee programma’s door elkaar verweven die weinig met elkaar te maken hebben. De uitstapjes zijn noodzakelijk voor de lach, maar zitten eigenlijk het echte verhaal in de weg. Dat verhaal zit verstopt in een dun lijntje over zijn grootouders. Het wonder van het leven ligt onder handbereik. Je hoeft het alleen maar te omarmen. Maar zijn grootouders hielden de wereld het liefste klein en sloten het onbekende het liefste buiten. En dat terwijl we allemaal in hetzelfde schuitje zitten en onze verschillen op de schaal van het heelal verwaarloosbaar zijn. Juist in de huidige actualiteit zit daar de werkelijke boodschap achter zijn programma. Het was briljant geweest als die boodschap in de cabareteske uitstapjes was verwerkt en zo het wetenschappelijke met de rest had verbonden. Nu blijft Silvester steken op een “wel aardig” programma waarin eigenlijk niets nieuws wordt verteld.



Tim van der Sluijs




Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.