Fotograaf:
Super Formosa Photography

Recensie Andries Tunru


Energieke twijfelaar die worstelt met de dualiteit

Andries Tunru met de voorstelling
In Theorie


Gezien op: 23-03-2022 Stadsschouwburg, Utrecht

Aan zelfvertrouwen heeft Andries Tunru geen gebrek. Zelfs niet na de verloren finale tegen Snollebollekes in de Slimste Mens. Met een goede dosis zelfverzekerdheid komt hij het podium op van de Stadsschouwburg en het is meteen duidelijk dat iedereen heeft gesnakt naar een avond theater. In zijn openingsnummer zingt hij dat controle moet en veiligheid moet, maar dat hij het andere uiterste ook wil omarmen.

In het begin van zijn tweede avondvullende voorstelling maakt hij het voor het publiek nog niet echt moeilijk. Gaandeweg de voorstelling trekt Tunru alle registers open en laat hij zijn verscheidenheid aan talent zien. De grappen volgen elkaar in het begin snel op en scoren bij het publiek dat er zin in had. Zij namen ook de soms wat flauwe grappen op de koop toe, want de snel overprikkelde cabaretier bracht ze met een enorme overtuiging. Juist de vele prikkels zijn voor Tunru soms een reden om de wereld even helemaal buiten te sluiten. Onder zijn verzwaringsdeken kan hij zich helemaal terugtrekken en voelt hij de veiligheid. De dertiger met het gezicht van iemand die tienermeisjes aantrekt snijdt in het begin de coronapandemie nog aan in de vorm van een gedicht over thuiswerken. Zijn vriendin moet het ontgelden, maar die beantwoordt zijn gedicht weer met een brief. Het zijn speldenprikjes in een voorstelling die prima in elkaar steekt.

Tunru is een vrolijke verteller die vrij zorgeloos vertelt over autorijlessen, militaire colonnes, sportuitlaten van auto’s, haspels en welke mensen zich tot hem aangetrokken voelen. Aangezien hij het leven wil begrijpen balanceert hij in zijn gedachtewereld tussen twee uitersten. Ook zijn voorstelling zoekt die balans tussen het alledaagse en het diepzinnige. Een rap over Lange Frans laat de maatschappijbetrokkenheid van Tunru zien en voedt tevens de angst waarin we leven en de houvast die we als mens zoeken. Tunru vraagt zich af of hij moreel het juiste doet. In zijn uitwerking kan hij nog wel dieper graven naar het ongemak in hemzelf. Zijn boodschap is om heen te gaan in plaats van onder een deken te liggen. De wereld behapbaar maken is hem ook overzichtelijk maken, maar de ervaring is dat de wereld juist absurd en chaotisch is.

Tunru heeft afscheid genomen van het geloof, omdat hij als achtjarige al zo zijn twijfels had. Die twijfels zullen nog wel een tijdje bij hem blijven en kunnen de insteek zijn voor een nieuwe voorstelling. Waar hij niet aan hoeft te twijfelen is zijn dynamiek. Hij schakelt makkelijk van een rap naar een gevoelig lied over de dood om vervolgens een hilarische vijfde persoon in een boyband te zijn.

Tunru is veelzijdig en heeft voor het publiek nog een mooie toegift in petto. Vóór de toegift heeft hij echter al het publiek voor zich weten te winnen. Het gaat volop mee met de hersenspinsels van de entertainer, verlaat de zaal met een lach en gaat naar buiten waar de echte wereld wacht. Andries Tunru was voor even onze veilige deken.


Leopold




Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.