CKV-informatie over cabaret

Hieronder volgen handige tips en links voor het maken van je ckv-verslag.

Als je informatie zoekt over een bepaalde cabaretier, kijk dan eerst wat er in zijn dossier en biografie staat. Deze informatie vind je onder cabaretiers. Zoek je informatie over een stand-up comedian of een comedyclub kijk dan onder comedians. Staat wat je zoekt niet op deze website, kijk dan op de website van de cabaretier die je zoekt of op de website van zijn impresariaat. De links vind je allemaal op de overzichtspagina van de cabaretier of cabaretgroep die je zoekt.

Recensies
Op deze site staan recensies. Verder vind je citaten uit recensies op de websites van de impresariaten of van de cabaretiers. Maar daar staan natuurlijk alleen de positieve dingen. Voor volledige recensies moet je wat meer werk verrichten. Je kan recente recensies vaak vinden op de websites van de kranten. Daarvoor moet je wel goed zoeken. Meestal moet je voor deze recensies betalen en ben je zo een paar euro verder. Als je meer dan één recensie zoekt, dan kan je het beste naar het Theater Instituut gaan in Amsterdam. Die hebben over veel cabaretiers knipselmappen met een schat aan informatie. Verder zijn daar heel veel boeken over cabaret te vinden. Het adres van het Theater Instituut vind je op hun website www.tin.nl. Het is verstandig om van te voren even te bellen met het Theater Instituut en te vragen of het zin heeft om je zoektocht daar voort te zetten. Dat kan je een reis naar Amsterdam besparen!

Op tin.nl kan je trouwens ook nog veel aanvullende informatie vinden over cabaretiers. Bijvoorbeeld de gespeelde programma's en wanneer en waar die in première gingen. Een aantal cabaretiers hebben op hun website een aparte pagina met informatie speciaal voor ckv-ers. Even rondsurfen loont de moeite!

Dan zijn er op internet ook nog wel recensies te vinden. Die zijn dan wel niet geschreven door "deskundigen", maar "deskundigen" zijn ook alleen maar mensen die denken dat ze er verstand van hebben. Recensies van gewone bezoekers zijn eigenlijk wel zo interessant, want dat ben jij ook! Dus stroop Google eens af op de cabaretier die je zoekt en kijk eens verder dan de eerste 10 hits. Verder staan er veel publieksrecensies op de site www.detheaterwijzer.nl. Kijk voor recensies ook eens op: www.cabaretophet.net of op www.camedy.nl.

Fragmenten
Geluids- of beeldfragmenten zijn ook meestal wel op de site van de cabaretier die je zoekt te vinden.

Boeken
Zoek je achtergrondinformatie over cabaret en de geschiedenis van het cabaret, dan kan je het beste naar de bibliotheek gaan. De belangrijkste standaardwerken over cabaret zijn:

Wim Ibo,
"En nu de moraal..."
(cabaretgeschiedenis 1895 - 1970)

Patrick van den Hanenberg & Frank Verhallen
Nederlands cabaret 1970-1995 : het is weer tijd om te bepalen waar het allemaal op staat
(cabaretgeschiedenis 1970-1995)

Theo Stokkink,
"De cabaretiers"
(Overzicht van een kwart eeuw Nederlands cabaret in de vorm van interviews met 25 winnaars van het Cameretten-festival in de periode 1966-1990.)

In de bibliotheek staan ook tal van boeken met verzamelde liedteksten. Kijk bijvoorbeeld eens bij de schrijvers Jacques Klöters, Patrick van den Hanenberg, Kick van der Veer, Vic van de Reijt of Guus Vleugel.
Veel liedteksten kan je trouwens ook vinden op de site www.musicfrom.nl\songteksten.
Als je naar de biblliotheek gaat is het handig om van te voren even op internet te kijken of een bepaald boek wel aanwezig is. De meeste bibliotheken kan je vinden via de website www.bibliotheek.nl. Vaak kan je online rondsnuffelen in de catalogus en zelfs (als je lid bent) een boek reserveren. Je kan ook zien of een boek is uitgeleend en dat scheelt weer een onnodig fietstochtje!

Tot besluit
Verder zijn er ook nog cabaretiers die special projecten hebben voor ckv-ers. Dat doen bijvoorbeeld Olaf van de Ven. Hij kan een leuke ckv workshop cabaret geven bij jou op school. Er zijn ook cabaretiers die veel ervaring hebben met het spelen van ckv voorstellingen en dat ook regelmatig op scholen doen. Bijvoorbeeld Coen Jutte of Robbert Jan Proos.

De rest van je huiswerk zal je zelf moeten maken. Het heeft geen zin om ons mailtjes te sturen met verzoeken om extra informatie, want alles wat wij weten staat al op deze site.

Succes!
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.