05-05-2012 print pagina

OudHollandsch WC Potten smijten

Ik wil het met jullie graag hebben over koningin Beatrix. Niet om over haar te klagen, integendeel. Ik heb met bewondering zitten kijken afgelopen Koninginnedag naar hoe zij zich na een periode van vreselijke ellende alsnog aan het publiek presenteerde. Als ze niet was gegaan hadden we het begrepen, ze stond voor een keuze, ze koos voor haar volk. Hoera, Hoera, Hoera…

Het is alleen net als met de verkiezingen of een referendum, je weet nooit wat het volk daarmee gaat doen. Je kan enkel zelf zorgen dat het succes van de dag niet aan jou ligt dus ik denk dat de koningin doelbewust heeft gezegd:”Joh Pieter je hebt last van je been, stroom lekker halverwege de dag in.” Dat scheelt weer een heel pianorecital wat gedraaid moet worden in de bus, want hij zegt altijd: “Het is mijn verjaardag dus dan draaien we mijn muziek.”

Ik denk dat ze ook de microfoon uit voorzorg uit de bus heeft laten slopen om te voorkomen dat ze weer de hele ochtend door prinses Laurentien voor zouden worden gelezen. Geloof me, de hele familie heeft dan ook Koninginnenacht gehad en zit met een stinkende kater niet te wachten op alle avonturen van Mister Finney. Enfin, toen bleek het ook nog eens mooi weer te zijn en dacht onze koningin, ik heb een mooie afsluitende speech. Mij kan niks gebeuren.

Nou, onderschat Rhenen en Veenendaal dan niet. Kijk dat er op Koninginnedag in elke bloody gemeente ineens een touwtrekvereniging blijkt te zijn, wat ik hoogst merkwaardig vindt want ik ken niemand die lid is van een touwtrekvereniging, ik heb het echt in de 35 jaar dat ik leef nooit gehad dat ik zei. Joh anders kom je morgenavond even eten… nee sorry, touwtrekles. Nooit. Maar dat is tot daaraan toe.

Dat heel Veenendaal zich een half jaar blauwe breivingers heeft lopen bezorgen om een partij zestigkleurensokken te maken die precies over gemeentepaaltjes passen. Soit! Maar je moet Willem Alexander niet vragen om te gaan tennissen tegen een geestelijk gehandicapte, dat is een loose loose situatie toch? Als ie wint zeggen we: ja lekker makkelijk. En als ie verliest zeggen we: Nou Bea blijf nog maar even zitten op die troon want hij is er niet klaar voor. Hij deed het laatste.

Man wat had hij graag in een zeepkist een helling af gegaan, maar dat was weer weggelegd voor Marketing Maxima en haar BFF Annet Sekreve. Het enige succesje wat Wim Lex mocht scoren was dat hij gewonnen heeft met het traditionele WC potten smijten. Voor wie het niet gezien heeft, onze toekomstige koning heeft een wc pot weggesmeten en deed dat van alle leden van de Koninklijke familie als allerbeste.

Nou als WA dat van tevoren geweten had dan zou hij die pot hebben laten staan en had ie dat potje tennis wel even gewonnen om te laten zien, ik ben de koning en ik verlies nou eenmaal niet. Maar helaas, het moest uiteindelijk toch weer allemaal komen van Beatrix en haar mooie speech. En die troonafstand heeft Bea nog een jaartje uitgesteld.

Lieve mensen van alle oranje comités in Nederland. Over precies een jaar gaat de gehele Koninklijke familie zich weer in ons midden begeven. Zullen we er dit jaar gewoon even over nadenken wat we ze laten doen en hoe dat over gaat komen? Namens Willem Alexander alvast van harte bedankt.

Robbert Jan Proos

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.