2005 week 10 print pagina

Etentje

Het was druk deze week aan het Lange Voorhout in Den Haag. Dure auto´s reden af en aan. We zien belangrijke mensen: de premier, de vice-premiers en hè? Zijn dat nou de fractievoorzitters van de regeringspartijen? Ja, verdomd als het niet waar is. De voormannen van dit bezuinigingskabinet hebben een afspraakje met elkaar en komen daarvoor allemaal opdraven in aparte auto´s. Van carpoolen hebben ze nog nooit gehoord. De fiets of lopen is voor deze heren natuurlijk niet mogelijk, want het Lange Voorhout ligt dichtbij het Binnenhof. Dus pak je de auto.
We zien de heren naar binnen lopen bij een duur restaurant. Ja, het mag wat kosten van deze bezuinigingscoalitie. Eén voor één druppelen ze binnen. Onbewust denk ik nog even: “En nu nog die glijer van de EO, Bert van Leeuwen d´r bij met zijn dinerbon en het familiediner kan beginnen. De heren hebben immers iets met elkaar goed te maken. Anders zaten ze hier niet. Lekker vreten op kosten van de belastingbetaler en ondertussen bomen over hoe ze het vertrouwen van de burger in de politiek kunnen herstellen, santé! Dit zal helpen.
Bij gebrek aan nieuws, komt de kijker langzaam wat weetjes te weten over dit intieme samenzijn. Het etentje was een ideetje van Balkenende. Jan Peter moet bij zichzelf gedacht hebben: “er dreigt een crisis en ik moet leiding geven, paniek! Weet je wat, ik ga lekker met het hele spul uit eten. Zolang die monden vol zitten met gepocheerde zalm, kunnen ze niet door me heen praten en moeten ze wel even luisteren. Gezag dwing je af, niet waar!” Bovendien heeft Jan Peter zich gerealiseerd dat zijn regeringscoalitie in een cruciale fase terechtgekomen is. De beleidspunten waarmee hij D´66 heeft omgekocht om zelf in het regeringspluche te mogen blijven, wil Thom de Graaf ook daadwerkelijk gaan incasseren. Dat was niet de bedoeling. “En als het gaat om cruciale fases in de Nederlandse politiek”, zo moet Jan Peter gedacht hebben “dan is een restaurant aan het Lange Voorhout historisch gezien de plek waar je moet zijn!” Wiegel en Van Acht zetten daar ooit Den Uyl en zijn PvdA voor jaren buitenspel en die Wiegel dankt nu zo´n kwart eeuw later nog steeds zijn natuurlijk gezag aan dat etentje. Wiegel hoeft zijn mond maar te openen of de landelijke pers hangt kwijlend van bewondering aan zijn lippen. Daar kan Jan Peter slechts van dromen, dus op naar het Lange Voorhout!
En zo marcheerden de heren naar binnen. De fractievoorzitters, de premier en de vice- premiers. Het heeft verdomd veel weg van het verfoeide torentjesoverleg. Hoe noemden ze dat ook alweer nog geen twee jaar geleden? O ja, achterkamertjespolitiek, waar alles vooraf bedisseld werd, zodat de Kamer gereduceerd was tot een groot en tandeloos ritueel. Dat was niet goed toch? Nee, dat was helemaal niet goed! Dat creëerde een kloof tussen politiek en burger. Transparantie moest er komen. Wacht, is één van die vice-premiers niet minister Zalm? Ja, dat is hem. Zei die twee à drie jaar geleden niet, toen hij nog fractievoorzitter was, dat hij per kabinetsperiode slecht één keer naar het torentjesoverleg kwam en wel om de stekker uit het Kabinet te trekken? Dit is toch dezelfde Zalm? Maar dit is natuurlijk geen torentje. Nee, dit is een restaurant. En is dat niet Thom de Graaf. Was Thom, als bestuurlijke vernieuwer, niet bij uitstek tegen achterkamertjespolitiek? Wat doe je hier dan, Thom? O ja, dit was geen achterkamertje, dit was een restaurant.
Zouden de heren zich realiseren dat niemand aan die dure tafel straks ook maar een greintje kans maakt om tot burgermeester gekozen te worden? Als het aan Utrecht ligt, kiezen ze Henk Westbroek. Goed wetsvoorstel, dan heeft Henk eindelijk geen tijd meer om plaatjes te maken en ons via Yorin FM stierlijk te vervelen! De artiesten aan de macht. Bedankt Thom, er ligt een gouden toekomst voor mij! En dan ga ik, om de politiek dichter bij de burger te brengen, bij elk probleem met het hele College en de fractievoorzitters op kosten van de belastingbetaler lekker uit eten in het duurste restaurant van de stad. Lekker hoor die bestuurlijke vernieuwing!

Tim van der SluijsDeze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.