2005 week 17 print pagina

Jack S.

Het lijkt wel of het opeens familiedrama’s regent. Vaders die hun eigen kinderen vermoorden. De VARA heeft zich kennelijk door deze drama’s laten inspireren. De VARA is dan wel niet de grootste familie van Nederland, maar een familiair vriendenclubje was het tot voor kort wel. Tot Jack Spijkerman bezweek voor het grote geld en daarmee zijn eigen geesteskind, met hulp van de VARA, vermoordde. “Killing your darlings” is een bekende wet voor theatermakers om tot betere dingen te komen, maar je kunt het overdrijven! Het gevecht om geld, prestige en kijkcijfers is begonnen. “Wie is de Mol?”, het antwoord is John! Weer is een stukje kwaliteitstelevisie “gemold”!
Jack Spijkerman wil naar de nieuwe zender Tien van John de Mol. De naam van die zender is logisch gekozen. Ze betalen namelijk elk TV-persoonlijkheid gewoon tien keer zoveel als zijn oude werkgever. Maar Jack gaat daar natuurlijk niet naar toe voor het geld. Nee Jack, natuurlijk niet. Dacht je nou echt dat wij zouden denken dat een links geëngageerd cabaretier voor het geld al zijn geloofwaardigheid in één keer te grabbel gooit? Wij begrijpen je Jack, je gaat niet voor het geld naar John de Mol. Nee, je gaat natuurlijk voor de “uitdaging”. Mag ik even een teiltje! Wat een verschrikkelijk woord, Jack. Wacht, ik spoel mijn video even terug. Daar komt ie nog een keer: “Ik ga naar Talpa voor de uitdaging!” Jack doet me sterk denken aan een man die spiernaakt met zijn maîtresse is betrapt door zijn vrouw en dan zegt: “het is niet wat je denkt…” Hij zegt het echt: “voor de uitdaging.” Wat een satire, top-amusement! Vera Keur, hoe kan je zo’n natuurtalent zomaar van de buis halen? Kijk hem eens naturel staan te improviseren. “Voor de uitdaging”, zo verzin je ze niet!
Het Journaal lijkt even veranderd in een uitzending van “Kopspijkers”. Nu zien we Vera Keur. Oei, die kijkt niet vrolijk. Wat lijkt ze goed zeg. Die Sanne Wallis de Vries wordt steeds beter in d’r imitaties! Wat, is dit de echte?! Dat kan niet. Als ik die teksten zo hoor, dan moet dit satire zijn. Vera legt uit waarom ze “Kopspijkers” van de buis heeft gehaald. Omdat de integriteit van de programmamakers in het geding is. Je kunt, volgens Vera, namelijk geen grappen maken als je zelf grappenmaker, onderwerp en lijdend voorwerp bent. Vera is blijkbaar afgestudeerd in theaterwetenschap. Kan het dommer? Nee, het kan niet dommer! Vera heeft helemaal niets van satire begrepen. Grappen krijgen juist een extra lading en worden het leukst als ze doordrenkt zijn van vlijmscherpe zelfspot. Jodengrappen zijn alleen maar leuk als Joden ze maken. Najib Amali, of Eric van Sauers kunnen oneindig veel betere grappen maken over hun etnische afkomst of problemen dan welke willekeurige Nederlandse cabaretier dan ook.
De Kopspijkers-uitzending, die ons nu dankzij Vera door de neus is geboord, was ongetwijfeld één van de hoogtepunten uit de hele reeks geworden. Was Vera soms bang om zelf door het elitecorps van grappenmakers volledig gekapt en geschoren te worden, terwijl de enige moffenhoer Jack Spijkerman zelf is? Ik zie haar al staan bij het Spijkerspel. Die slaat niet alleen de spijker niet op de kop, maar ook de plank volledig mis. Wat niet erg was geweest, want het decor kan toch naar de sloop. De grappenmakers zelf zijn ook boos. Niet op Jack, nee logisch die hebben ze nog nodig. Vera heeft het gedaan! Dus “let’s nail the bitch”, om in het spijkerjargon te blijven!
Straks hebben we Jack dus bij Tien! Wat een uitdaging. Daar moet ik hem toch wel gelijk in geven. Het leuk, onderhoudend en onafhankelijk houden van een satirisch programma zal bij Talpa nog een hele uitdaging worden. Vooral omdat er om het kwartier reclame tussendoor moet, want er kijken drie miljoen mensen. Dan zie je eerst Jack en daarna de spotjes van Nuon of Essent. Wat zal Jack zich daar thuis voelen! Hij doet zijn initialen wel eer aan Jack S., jackass! De kijker, Jack en zeker de VARA zijn allemaal verliezers. En tussen Jack en Vera komt het nooit meer goed. Die relatie wordt perfect weerspiegelt door de slogan: Uitgesproken VARA!

Tim van der SluijsDeze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.