2005 week 25 print pagina

Virtuele slotgracht

De hoofdcommissarissen van politie willen heel Nederland vol hangen met bewakingscamera’s. Een nieuw plan in de strijd tegen de criminaliteit en het terrorisme. “Want”, zo zeggen de hoofdcommissarissen, “de Nederlander is best bereid wat privacy in te leveren voor meer veiligheid.” “Wat privacy?!” Wat een understatement! Ze willen ons voor het gemak meteen maar even álle privacy afpakken, maar dat is natuurlijk maar een detail.
Dat de hoofdcommissarissen juist deze week met hun big-brother-plan komen is opmerkelijk. Want de politie had het nogal druk met actie voeren tegen Remkes en zijn CAO-plannen Dagelijks belegerden ze met hun collega’s het Ministerie van Binnenlandse Zaken, want de politie is boos. Zelden was een straat in Nederland een week lang zo veilig. Eindelijk zagen we een beetje resultaat van het door Remkes al jaren zo gepropageerde meer blauw op straat. Bravo Johan, ga zo door!
Honderden politiemensen trotseerden de extreme juni-hitte om hun ongenoegen kenbaar te maken. De combinatie van heethoofden en extreem warm weer is blijkbaar niet erg gunstig. Gezien dit big-brother- veiligheidsplan, is de hitte de heren hoofdcommissarissen blijkbaar behoorlijk naar het hoofd gestegen. Bij de belegering ontdekten ze dat ze zo de activiteiten van Renkes goed konden volgen. En dat is hard nodig, want in de ogen van de politie is Johan R. de grootste portemonnee-dief van Nederland. Ze hielden deze topcrimineel permanent in de gaten en dat bracht de politie kennelijk op een idee.
Elke Nederlander moet elke seconde van de dag door bewakingscamera’s in de gaten worden gehouden. Er moeten virtuele toegangspoorten, komen tot de grote steden. De camera´s vormen als het ware een virtuele slotgracht. Eén van de hoofdcommissarissen legt zo het plan nog eens uit. “In de Middeleeuwen hadden we ook een slotgracht om de steden.” Ja, dat is waar. In de Middeleeuwen was alles beter dan nu. Die good-old Middeleeuwen, dat waren nog eens tijden. Die waren we toch al haast vergeten. Echt een tijd om naar terug te verlangen. Ze zijn bij de politie helemaal into de Middeleeuwen. Ook een belegering is een typisch Middeleeuws verschijnsel. Het zal dan waarschijnlijk ook niet lang duren of ze introduceren bij de politie “de Spaanse Inquisitie” als nieuwe verhoormethode. En op verdachte personen zal in de toekomst een ouderwetse heksenjacht worden geopend.
Maar niet alleen bij de politie staat de vaderlandse geschiedenis volop in de belangstelling. Philip de Winter en Hilbrand Nawijn richtten deze week onder de naam: Marnix van Sint-Aldegonde een nieuwe denktank op. Geen onverstandige zet, want een denktank hebben de heren, bij gebrek aan eigen hersencellen, hard nodig. De denktank richten ze trouwens op in het voormalige huis van Pim Fortuijn. Grafschennis is ook al zo´n typisch Middeleeuwse activiteit en kan wat mij betreft wel worden toegevoegd aan het rijtje van Oudhollandse spelen.
Het permanente camera-toezicht vind ik een geweldig plan! Je kan er alle verdachte bewegingen van Hilbrand Nawijn mee in de gaten houden. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Zo kan je precies zien welke agenten er volstrekt illegaal fout geparkeerde fietsen staan weg te knippen bij het Centraal Station in Amsterdam. Want je fiets is daar veiliger bij een junkie dan bij oom agent. Eindelijk worden de echte boeven onthuld! Daarbij heb je als brave burger door al die camera’s ook altijd een sluitend alibi. En dat is fijn hoor, want ik heb niets te verbergen. Prima toch dat elke scheet die ik laat straks wordt geregistreerd door een van overheidswege geplaatste snuffelpaal. Een paal die met de nieuwste software ook nog eens razendsnel uit die scheet kan destilleren wat ik recentelijk gegeten heb. Die bevindingen worden vol automatisch gekoppeld aan het bestand waarin geregistreerd staat wat ik deze week voor boodschappen heb gehaald en waar ik heb gegeten. En mochten deze resultaten niet met elkaar overeenkomen en er sporen van couscous in mijn scheet zijn getraceerd, dan staat er binnen vijf minuten een arrestatieteam klaar om mij te arresteren op verdenking van lidmaatschap van de Hofstad-groep. Wat kan daar nou op tegen zijn?

Tim van der SluijsDeze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.