2005 week 33 print pagina

Heb ik wat gemist?

Het eerste dat ik doe als ik terugkom van vakantie, is nieuws inhalen. Heb ik wat gemist toen ik van die heerlijke Hollandse zomer aan het genieten was? Toen ik lekker aan het natregenen was en wegwoei op het zand-striemende strand? Geen mens te bekennen. De herfstvakantie viel wel erg vroeg dit jaar. Iedereen liep te kankeren, maar ik had een topzomer! Onwetend van wat er in de wereld gebeurde, hoefde ik mij eindelijk niet van top tot teen in te smeren met zonnebrandolie om de rest van de dag plakkend, puffend, zwetend en hutjemutje door te brengen met de stapeltoeristen. Stapeltoeristen die, om de drukte van de stad te ontvluchten, weer met zijn allen bij elkaar kruipen op typische stapeltoeristen-plaatsen als het strand, de camping of het pretpark. Waar scoor je hartje zomer nog een strandpaviljoen helemaal voor jezelf alleen? Ik houd van de typisch Nederlandse zomer met de R in de maand. De R van regen, rotweer, rust en ruimte!
Elk jaar als ik terug ben, duik ik als een bezetene in het voorbije nieuws. De trivialiteit van de zomer samengevat in drie weken oud papier. Elke jaar luidt het antwoord op de prangende vraag “heb ik wat gemist?” steevast: Neen! Een hand vol neergestorte vliegtuigen, veel wateroverlast en een gouden medaille voor een Nederlandse polsstokhoogspringer. Wat wil je. De polsstok was de enige optie deze zomer om je voeten een paar seconden droog te houden!
Ik heb niets gemist. Er is een nieuwe Nederlandse televisiezender bij. Logisch, want we hadden er al een stuk of acht. Dus hier was echt behoefte aan! Zenders waar ik ook nooit naar keek, dus aan die nieuwe mis ik ook niets. Ik heb geen zin om naar reclame te kijken met af en toe een blokje programma er tussendoor. En verder was er nog een vage terreurdreiging. Het zal wel. Dit keer was Sail Amsterdam het bedreigde doelwit. Ook weer zo’n typisch Nederlands non-issue waar het Journaal toch elke uitzending dik vijf minuten over weet vol te praten. Zeker nu er misschien een aanslag op handen was. Wat een onzin. Waarom zou een terrorist een aanslag plegen op Sail Amsterdam? Maar zo’n eventuele aanslag zou wel van respect voor de Nederlandse geschiedenis getuigen. Het zou de eerste Sail zijn waarop het legendarische spookschip De Vliegende Hollander te bewonderen zou zijn! En het zou meteen ook een eerbetoon zijn aan wijlen Jan van Speijk. Dan liever de lucht in!
Het is echt gevaarlijker om met de trein naar Amsterdam CS te gaan, dus de Nederlanders trotseerden massaal de dreiging voor een aanslag. Zelfs onze kroonprins was aanwezig. Aan het roer van de Klipper Stad Amsterdam liet hij het schip vakkundig vastlopen. Onze nationale watermanager was op het water helemaal thuis! Dezelfde man heeft ook een vliegbrevet. Je houdt je hart vast! Achteraf had de kapitein het gedaan. Alex voerde alleen maar zijn orders uit. Tja, de invloed van de Duitse kant in de Oranje-familie is groter dan wij dachten. Orders zijn orders. Alex, waar heb ik dat meer gehoord. Als de prins een beetje gevoel voor humor had gehad, had hij gezegd: “Het lijkt de Nederlandse economie wel!”
Balkenende heeft ook wel iets van de Kleine Kapitein: wijdbeens met de ogen op de kim! Ik was net drie weken afgekickt van een overdosis Jan Peter, maar thuisgekomen werd ik meteen weer geconfronteerd met die pratende drol. De zinnen kwamen er weer als uit als diarree, zodat je meteen denkt: “spoel maar door de plee”. Het is u misschien niet opgevallen, maar sinds Balkenende premier is hebben we geen fatsoenlijke zomer meer gehad. De man is een wandelende depressie. Eerst het zuur en dan het zoet. Het klopt. Als ik de man zie krijg ik acuut het zuur en neem ik snel een snoepje om de smaak weg te werken. Twee jaar lang heeft hij mijn en uw portemonnee leeg gejat en dit land in een recessie gestort. Balkenende is de enige echte oorzaak van de crisis. De dag dat Balkenende aftreedt is de depressie voorbij en kunnen we eindelijk weer ongestoord genieten van een echte zomer.

Tim van der SluijsDeze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.