2005 week 34 print pagina

Het zoet

Klaroengeschal, hoempapa en jubeltonen! Het jubeljaar van Balkenende is aangebroken en dat zullen we weten ook. Niet alleen de belastingdienst gaat uitbetalen, maar het kabinet Balkenende ook. Na jaren depressie-praat en doemdenken klinkt er opeens een hoop cosmetische peptalk over lastenverlichting en geld teruggeven aan de burger. Je zou er haast weer een beetje vertrouwen van krijgen in de economie. Maar als je dan in je portemonnee kijkt, is dat vertrouwen weer helemaal weg. Leeg, leeg en nog eens leeg. Aan het eind van ons salaris hebben we nog een heel stuk maand over. Middeninkomens noemen ze ons. Natuurlijk, omdat midden in de maand ons geld allang en breed op is! En dan vraag ik me wel eens af: “hoe zou het dan de lage inkomens vergaan?”
Maar er is hoop, jawel! Jan Peter gaat uitbetalen. Het nieuws gaat als een lopend vuurtje door het land. De kalender staat op eind augustus en de voorstellen voor de rijksbegroting voor komend jaar liggen al op straat. Normaal gesproken mag onze koningin op de derde dinsdag van september de voornemens van het kabinet bekend maken. In voorgaande jaren ontstonden er zelfs politieke relletjes als de inhoud van de troonrede vroegtijdig werd gelekt. Maar nu staat onze eigen Jan Peter doodleuk voor de camera het goede nieuws bekend te maken. Oké Jan Peter, daarmee kunnen we prinsjesdag wel afschaffen, weer een giga-bezuiniging. Het koningshuis is van haar laatste functie ontheven en daarmee volstrekt overbodig geworden. Dus stuur de hele Oranje-kliek ook maar naar het arbeidsbureau. Daarmee bezuinig je dan weer fors op de duurste uitkeringstrekkers van Nederland. De gouden koets en de paleizen kunnen verkocht en de opbrengsten kunnen we dan weer gebruiken om de koopkracht van de middeninkomens te repareren.
Waarom lekt Jan Peter zelf openlijk de plannen voor komend jaar een maand voor Prinsjesdag? Misschien omdat de koningin er helemaal geen zin meer in heeft om de onzinnige maatregelen van dit kabinet wereldkundig te maken. Twee jaar heeft ze het volgehouden, maar er zijn grenzen. Het zou een duidelijk statement zijn als Hare Majesteit zich de derde dinsdag van september gewoon ziek meldt onder het motto “lees jij die onzin lekker zelf voor. Als je zo graag je volk wil verlakken, dan doe je dat maar mooi zelf.” “De leugen regeert” heeft ze ooit eens geroepen. Zou ze het toen stiekem over het kabinet hebben gehad? Twee jaar lang heeft dit kabinet ons een depressie aangepraat en er alles aangedaan om haar gelijk te krijgen. En nu de depressie daar is, worden de heren en dames toch een beetje zenuwachtig. Er staan grote veranderingen op de rol. Het nieuwe zorgstelsel wordt per 1 januari ingevoerd en niemand weet precies wat dat voor onze koopkracht betekent. Hoewel we met z’n allen één ding zeker weten. Het komt uit de koker van het kabinet Balkenende dus het zal ons wel heel veel geld gaan kosten. Dat besef begint nu ook tot de botte hersens van de heren Zalm en Jan Peter door te dringen. En dat maakt ze zo nerveus. Want drie maanden na de invoering van het nieuwe zorgstelsel zijn er gemeenteraadsverkiezingen.
Twee jaar hebben we op een houtje gebeten. Zouden de kiezer dat straks in het stemhokje nou echt vergeten zijn door het toewerpen van een paar kluifjes? Wat denken ze nou in Den Haag? Dat de kiezers het geheugen van een goudvis hebben? Ja, dat denken ze en misschien wel terecht. De kiezer heeft voor die gedachte in het verleden meerdere malen aanleiding gegeven. En dus wordt onder klaroengeschal het zoet uitgedeeld. Ze houden ons een geweldige worst voor en wij moeten happen. Het zure smoelwerk met de hangende mondhoeken van Gerrit Zalm is bij toverslag verandert in zoete lieve Gerritje. Jan Peter staat als een Jehovagetuige zijn blijde boodschap te verkondigen. Voor wie goed oplet is al snel duidelijk dat ze wederom niets te bieden hebben. We mogen blij zijn als we er niet op achteruit gaan. Het is te hopen dat de kiezers dit keer wel goed opletten. Na twee jaar zuur zal in het stemhokje dan in ieder geval onze wraak zoet zijn!

Tim van der SluijsDeze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.