2005 week 37 print pagina

Groundhog Day

Het was weer bal in de Tweede Kamer. Onze politieke elite beleefde haar zoveelste Groundhog Day. Groundhog Day is een film waarin de hoofdrolspeler vastzit in de tijd, zodat hij keer op keer dezelfde dag beleeft. Hij is de enige die dat doorheeft. Het is de ergste dag uit z’n leven. Hij kan bepalen wat er op die dag gebeurt, maar wordt voortdurend lijdend voorwerp van zijn eigen lachwekkende beslissingen. Politiek Den Haag heeft die film als voorbeeld genomen voor haar eigen Groundhog Day reality soap met een heuse glansrol voor de ras-acteur Piet Hein Donner.
Alle filmrecensenten zijn het er wel over eens dat Piet Hein Donner zichzelf weer eens oversteeg in deze real-live soap. In deze soap speelt hij de politieke crimineel Piet Hein D. Piet Hein D. is een draaideurcrimineel, een veelpleger van het zuiverste water. Piet Hein D. stond voor de zoveelste keer in zijn carrière terecht voor het Volksgericht de Tweede Kamer, waar hij door een 150 koppen tellende jury werd onderworpen aan een kruisverhoor. Piet Hein D. stond dit keer terecht in verband met de moordzaak Nienke Kleiss. Hij had voor deze gelegenheid zijn beste begrafenispak uit de kast gehaald en dat gecombineerd met een bloedrood dasje om helemaal in de stemming te komen. Daarnaast had hij zijn ernstigste begrafenisgezicht opgezet. Maar daar hoefde hij niet veel voor te doen. Wat een natuurtalent! Piet Hein D. was getergd, geëmotioneerd en gedreven en wond de jury moeiteloos om de vingers. Ze dronken een glas, ze deden een plas en alles bleef zoals het was. Groundhog Day!
Eén van de juryleden Nawijn heeft ooit in het verleden eens geroepen dat het werk van de 150 leden tellende jury één groot ritueel was. Daarmee toonde hij aan dat, in de zwaarlijvige grijze oersoep tussen zijn oren, ergens nog minimaal één goed werkende hersencel te vinden was. Soms, heel soms, hebben de acteurs in dit politieke real-live drama blijkbaar eventjes door dat ze keer op keer dezelfde paden bewandelen. De opstelling van D’66 was daarvoor ook weer exemplarisch. Vooraf werd er flink geblaft. Lousewies van der Laan vroeg zich openlijk af of deze minister nog wel leiding kon geven aan “het proces van herstel van vertrouwen”. Een volstrekt rituele vraag van Lousewies wier naam wat mij betreft voortaan als Loserwies gespeld mag worden. Wat een hypocriet slap zooitje. Ze hebben geen lef, geen ruggengraat en hebben zelf last van een tunnelvisie waar menig rechercheur nog een puntje aan kan zuigen. Loserwies deed een ritueel dansje samen met Boris Dittrich die met zijn trouwe hondenogen ook een mislukte poging deed om nu eens flink over te komen. Maar blaffende honden bijten niet. En dat geldt zeker voor de gemuilkorfde exemplaren uit de D’66-kennel. Uiteindelijk verdween het ras-keffertje met de staart tussen de poten door het kattenluikje in zijn mand. Boris af! Hij is braaf!
Wanneer neemt iemand in dit land nou eens zijn verantwoordelijkheid? Als deze opeenstapeling van grove fouten al geen reden is om een minister af te laten treden, wanneer treedt een minister dan wel af? Deze fouten ondermijnen de fundamenten van onze rechtstaat. Het vertrouwen in de overheid is zoek. Maar de verantwoordelijkheid nemen, ho maar. Je kan de tunnelvisie hebben dat al deze fouten zijn gemaakt voordat Piet Hein D. de Bende van Justitie leidde. Dus hem treft geen enkele blaam. Je kan je kop in het zand steken door dit als een geval op zich te beschouwen. Structureel is er natuurlijk niets mis. Je kan de pers de schuld geven, omdat die te veel druk leggen op rechtszaken. Maar de enige die werkelijk verantwoordelijk is voor de druk op Justitie om verdachten veroordeeld te krijgen is Piet Hein D. zelf. Hij heeft van crime-fighting beleid gemaakt. Er moesten resultaten geboekt en er moesten meer zaken worden opgelost. Dat er niets structureels mis is bij Justitie kan je de kat wijsmaken, of de hond van D’66, maar deze zaak toont het tegendeel. Als je het vertrouwen in de rechtsstaat wilt herstellen, dan moet iemand verantwoordelijkheid nemen voor het falen.
Nieuwe bezems vegen schoon. Oude bezems vegen ons richting een nieuwe aflevering van Goundhog Day!

Tim van der SluijsDeze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.