2005 week 40 print pagina

Onverstandig

Het kabinet Balkenende blijft toch met afstand het leukste kabinet van deze eeuw! Dat is trouwens ook niet zo moeilijk, want deze eeuw zijn er alleen nog maar kabinetten Balkenende geweest. Dit kabinet houdt van leven in de politieke brouwerij. Van rust aan het politieke front moeten ze helemaal niets hebben. Elke week strijden ze in de ministerraad om de Gouden Ezel. De Gouden Ezel wordt elke week door onze premier persoonlijk uitgereikt aan de minister die in het openbaar het domste gebalkt heeft. Vaak moeten ze daar uren over vergaderen, want de concurrentie is moordend. Maar deze week ging de Gouden Ezel met volle overtuiging naar Ben Bot.
Ben Bot is een gezaghebbende minister in het kabinet. Minister Pechtold verklaarde deze week nog dat hij ademloos naar de analyses van deze doorgewinterde diplomaat kan luisteren en dat hij van de inzichten van deze man nog veel kan leren. Iedereen in het kabinet is op Ben gesteld. Binnenskamers noemen ze hem liefkozend Berend Botje, omdat er geen grammetje teveel aan zit. En als Berend Botje wegens een buitenlandse reis in de ministerraad weer eens afwezig is, zingt het hele kabinet tijdens het doornemen van de absentielijst spontaan: “Hij is naar Amerika!”
Omdat Bot zo vaak in het buitenland is, heeft hij maar weinig tijd om een gooi te doen naar de felbegeerde Gouden Ezel. Maar deze week is het hem dan toch eindelijk gelukt. Berend Botje noemde de oorlog in Irak achteraf bezien onverstandig. “Hè, hè”, dacht heel Nederland, “het hoge woord is er uit. Verstand komt met de jaren. Zou dat verstand dan ook eindelijk bij de ministers van dit kabinet doorbreken?” Nee dus, want de hele coalitie viel onmiddellijk over hem heen. Politiek is het bedrijf van de leugens en het is niet de bedoeling dat politici de waarheid gaan vertellen. Als dat gebeurt staat heel politiek Den Haag op zijn achterste poten. Paniek in de tent. De meest onwaarachtige woordvoerders werden door de fracties in stelling gebracht. Als je wat evident krom is recht moet praten, dan heb je specialisten nodig. Maar gelukkig hebben ze bij CDA en VVD genoeg mensen die dat kunnen.
Hans van Baalen van de VVD zei met hoogrode konen dat hij hiermee “buitengewoon ongelukkig was” en deed daarmee zijn achternaam ook eer aan. Hans baalde als een stekker. De oorlog in Irak is immers het beste besluit wat Amerika en haar schoothondjes in jaren genomen hebben. Dagelijks zien we de buitengewoon goede dingen die Amerika, gesteund door Nederland, de Irakezen hebben gebracht. Bij elke autobom, die weer 25 Iraakse kinderen doodt, springt mijn hart echt op van blijdschap. Goed zo, weer 25 potentiele terroristen minder. Ja Hans, we hebben daar fantastisch werk geleverd! Hoe haalt Ben het in zijn botte hersens om uitgerekend bij dit totaal onomstreden besluit zijn vraagtekens te zetten?
Na Hans van Baalen was het de beurt aan Maxime Verhagen om Ben nog eens flink de les te lezen. De gewraakte uitspraken leken Verhagen meer een “slip of the tongue, dan een weloverwogen standpunt”. En daar getuigt Maxime weer van enorm politiek inzicht en zelfkennis. Het moet wel een “slip of the tongue”zijn, want weloverwogen standpunten komen bij CDA-politici zelden voor. Maxime zelf heeft er in ieder geval nooit last van! Wanneer wordt de Nederlandse politiek eindelijk van deze huichelachtige schijnheil verlost? Kunnen we die Verhagen niet onmiddellijk omscholen tot testrijder van de Landwind?!
Is het nou zo moeilijk om je ongelijk toe te geven? De verdedigers van deze coalitie gedragen zich als een kind dat als gevolg van het spelen met vuur zwaar verminkt is, maar enthousiast blijft roepen: “ik zou het de volgende keer gewoon weer doen!” Hoe ongeloofwaardig wil je zijn? Er is blijkbaar moed voor nodig om je ongelijk toe te geven. Ook als iedereen weet dat je fout zat. En moed wordt in Den Haag niet beloond. De leden van dit kabinet zijn het liefst zo laf en ongeloofwaardig mogelijk. Ben Bot slikte binnen 24 uur zijn woorden alweer in. Dat noem ik nou “achteraf onverstandig”. Jammer dat Ben niet wat meer bot in z’n rug heeft!

Tim van der SluijsDeze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.