2005 week 42 print pagina

Mensvriendelijk

Elk jaar heeft zo zijn gekten en elk jaar blijf ik me daar over verbazen. Soms lijkt het wel alsof ik de enige ben. Zo las ik een klein berichtje in de krant dat Nederland over twee jaar waarschijnlijk twee fregatten heeft, die uitgerust zijn met kruisraketten. Geen ophef, geen brede verontwaardiging, helemaal niks. Dertig kruisraketten gaat dit land aanschaffen. Dertig stuks van de duurste vuurpijl ter wereld. Dertig Amerikaanse fallussymbolen, waarmee we zonder glijmiddel nog dieper in de kont van George Bush kunnen kruipen. Levensgevaarlijke aanvalswapens met een kop er op. Een kop die intelligenter is dan de mensen die ze afvuren en de mensen die ze aanschaffen.
Minister Kamp houdt van de kruisraket. Hij is er zelfs zwaarverliefd op deze vliegende Amerikaanse superdildo. Kamp vindt de kruisraket een “mensvriendelijk wapen”. Hoe mensvriendelijk deze raket is hebben twee Irakoorlogen al overtuigend aangetoond! Een “mensvriendelijk wapen” wat een vondst. Henk Kamp kan de volgende Nobelprijs voor de Vrede niet meer ontgaan. Ik heb er de Dikke Van Dale nog even op nageslagen, maar volgens Van Dale betekent een wapen: “voorwerp bestemd om iemand letsel toe te brengen” Het is met een kruisraket blijkbaar mogelijk om iemand mensvriendelijk letsel toe te brengen! Dit is een absolute doorbraak in de internationale oorlogvoering.
Dit mensvriendelijke wapen is ook nog eens spotgoedkoop volgens Kamp. Voor slechts honderd miljoen euro hebben we dertig stuks op voorraad. Dat is toch geen geld, zeker niet voor een mensvriendelijk wapen. Wat is nou honderd miljoen euro op een mensenleven? Henk Kamp zit te glimmen als hij er over praat, maar hij zou zich in een klein hoekje diep moeten gaan zitten schamen. Het kabinet heeft net één miljoen euro beschikbaar gesteld voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan. En dezelfde week stellen ze honderd keer zoveel geld beschikbaar om een totaal overbodig wapen aan te schaffen. Om mensen te doden stelt dit kabinet honderd keer meer geld beschikbaar dan om mensen van de dood te redden. Maar dat doden doen ze dan wel heel mensvriendelijk. Als Henk Kamp er vaart achter zet, dan kan hij die dertig mensvriendelijke wapens nog voor de winter inzetten om de Pakistanen uit hun lijden te verlossen! Waarom zou je tenten en dekens sturen als je een mensvriendelijk wapen hebt?
Er zijn honderd miljoen betere doelen te bedenken waaraan je geld kunt uitgeven dan aan kruisraketten. Als je dan niets over hebt voor het redden van Moslims onder de armoedegrens in een ver land, zorg dan dat je je geld in eigen land goed besteedt. Van dit kabinet van de christenfundamentalisten Balkenende en Donner zou je toch beter verwachten. Maar Gods wegen zijn ondoorgrondelijk en dat geldt blijkbaar ook voor zijn volgelingen. Ze citeren wel bijbelteksten om hun beleid vorm te geven, maar verder heeft het beleid weinig bijbelse inslag. Het zoet is voor de rijken, het zuur wordt over de hoofden van de armen uitgestort. De armoe in dit land wordt steeds zichtbaarder. Maar de tollenaars in Den Haag zal het worst wezen. Elk jaar ontstaan er in onze taal nieuwe woorden. Twee jaar christen-democratie aan de macht heeft onze taal echt prachtige nieuwe woorden opgeleverd. Woorden als voedselbank of weggeefwinkels. Daar kan Balkenende trots op zijn!
Het aantal gezinnen dat gebruikt maakt van de voedselbanken is in een half jaar tijd verviervoudigd naar zesduizend. Voedselpakketten was toch iets voor de Derde Wereld? Kleding en dekens uitdelen deden we tot voor kort toch alleen in rampgebieden? Maar blijkbaar is Nederland zelf aan het veranderen in een rampgebied. Bij ons luisteren de veroorzakers van de ramp niet naar illustere namen als Katrina of Wilma, maar naar Jan Peter, Piet Hein, Aart Jan of Henk. Nederland anno 2005 is terug bij de bedeling en met droge ogen wordt er honderd miljoen uitgetrokken voor kruisraketten. Er zijn gezinnen die oud papier aan de straat moeten weghalen om hun reet mee af te vegen. Van armoe je reet afvegen met vergeelde krantenfoto’s van Jan Peter Balkenende of Piet Hein Donner, Aart Jan de Geus of Henk Kamp. Dat moet een schrale troost zijn!

Tim van der SluijsDeze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.