2006 week 01 print pagina

50 jaar Journaal

Het Journaal bestaat 50 jaar en dat zullen we weten. Voor de gelegenheid had het Journaal een kleine selectie van nieuwslezers uit de kast gehaald om nog één keer het nieuws te komen lezen. Hoewel, uit de kast, zeg maar gerust uit de kist! Ze hadden er een speciale bus voor gehuurd om de nieuwslezers van weleer uit een Goois bejaardenhuis te halen. De grimeur moet er een heuse dagtaak aan hebben gehad om de vergane glorie nog enigszins toonbaar te maken. Sommige gezichten waren alleen herkenbaar, omdat ons aan het begin van elk Journaal gelukkig door een voice-over werd verteld wie het nieuws zat te lezen. Maar het meeste schrijnende van alles was dat Philip Freriks in het rijtje nieuwslezers niet eens opviel!
Misschien was het dus geen goed idee van het Journaal om Philip toch maar te handhaven na het debacle met Charles Groenhuijsen. De concurrentie met het RTL Nieuws is moordend en recht tegenover het Journaal is NSE te bekijken op Talpa. John de Mol heeft het vriendje van Barbie, Ken, uit zijn speelgoedkist gehaald om deze rubriek te presenteren. Nou ja, presenteren? Beau doet zo geforceerd zijn best om los te lijken dat het programma van ellende uit elkaar valt. Het is een programma dat echt thuishoort bij de commerciële omroep, omdat je blij bent als de reclame begint. Je bent als kijker dankbaar dat je weg kan zappen naar Philip Freriks en dat zegt genoeg!
NSE zal wel vernieuwend zijn, maar ik kan er nog geen minuut naar kijken en dan ben ik al aan het overdrijven. Het Journaal probeert zich tegen alle concurrentie in staande te houden. Trots melden ze dat ze inmiddels 124 uitzendingen per week maken. Je vraagt je dan af waarmee ze al die uren televisie vullen. Maar terwijl je dat denkt, zie je het antwoord al aan je voorbij trekken. Een non-issue als 50 jaar Journaal wordt door het teveel aan zendtijd eindeloos uitgemolken. Ze laten het verschil zien tussen vroeger en nu. Vroeger mochten ze maar een paar minuten film draaien van een onderwerp. Nu laten ze 20 camera’s lopen en wordt elke scheet van alle kanten belicht, in de hoop dat de sensatiejagende verslaggevers toch nog ergens stront aan de knikker vinden.
Nieuws maken is heel makkelijk. Men neme een onderwerp. Bijvoorbeeld 50 jaar achtuurjournaal. Dan belle men Maurice de Hond. Men geve Maurice opdracht tot het stellen van wat nutteloze vragen aan mensen die blijkbaar niets beters te doen hebben dan op deze nutteloze vragen nutteloze antwoorden te geven. De uitkomsten van deze opiniepeiling leze men vervolgens met klaroengeschal voor in het Journaal alsof het uitkomsten zijn die ons moeten interesseren. Zo komen wij te weten dat 81% van de Nederlanders het Journaal objectief vindt. Zegt dit iets over het Journaal of over de Nederlanders? Misschien een goede vraag om de volgende keer door Maurice de Hond te laten stellen. Vervolgens komen wij het zeer belangrijke feit te weten dat 60% van de Nederlanders het Journaal als neutraal beschouwt. Jammer dat de ondervraagden niet ook een IQ-test is afgenomen! 23% van de mensen vindt het Journaal links. 23% van de Nedelanders heeft gevoel voor humor, daar heb ik Maurice niet eens voor nodig!
En dan komt de klap op de vuurpijl. De eerste vragen waren slechts aanleiding om tatatata het beste nieuws van de dag te brengen: 68% van de Nederlanders vindt het Journaal van alle nieuwrubrieken de beste. Wat zegt dat over de andere rubrieken? Want daar rent Marga van Praag al weer over straat om de uitkomsten van Maurice nog even dubbel te checken. Ze vraagt het alleen aan debiele mensen die haar kleuterjuf-jeugdjournaal-toontje goed kunnen begrijpen. Van ellende krijg ik de neiging om te weg te zappen naar NSE! Wat deze overjarige kleuterleidster bij het Journaal doet is mij een raadsel. Of mikt het Journaal helemaal niet meer op jong, snel en wild? Met de vergrijzingstsunami voor de boeg heeft de jeugd allang niet meer de toekomst. Juist Marga van Praag kan demente bejaarden interviewen op niveau, zowel voor de ondervraagden als de kijkers. Het NOS Journaal is klaar voor de toekomst!

Tim van der SluijsDeze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.