2006 week 14 print pagina

De grote Rita show

Goeoeoeoedenavond, welkom bij de grote Rita show! Hier is uw gastvrouw, een diva die zich onderscheidt in duidelijkheid en daadkracht, de vrouw die liever optreedt dan aftreedt, de ijzeren dame van de VVD, de Thatcher van de 21ste eeuw, de witte Hirsi Ali, the one en only Rrrrrrrrrrrrrrrrrritaaaah!
Jongens wat een circus. Rita Verdonk ontpopt zich als een geil wijf, een publiciteitsgeil wijf. De kenau van de koude grond, die gezien haar postuur en haar debatmethodieken, ook gemakkelijk als modderworstelaar door het leven zou kunnen gaan. Het is toch knap om zo’n beetje elke dag voorpaginanieuws te zijn. Ze lijkt er alles voor over te hebben om maar in de publiciteit te komen. Het zou me niets verbazen als ze vlak voor de verkiezingen naakt in de Playboy verschijnt. Of misschien gaat ze wel bij de TROS-verkiezing tot sterkste vrouw van Nederland meedoen met het onderdeel boomstam gooien naar asielzoekers.
De verkiezingskoorts is Rita volledig in de bol geslagen. Ze gedraagt zich alsof ze opgaat voor de verkiezingen tot president van Amerika. In werkelijkheid gaat het om het lijsttrekkerschap van een steeds marginaler wordend ondernemersclubje van een pokkenlandje dat over een aantal decennia waarschijnlijk geheel onder water verdwijnt. Maar dat kan voor Rita de pret niet drukken. Integendeel, ze lijkt ons naderende lot volledig onder ogen te zien. “Ik ben niet links. Ik ben niet rechts. Ik ben recht door zee.”
Opgedoft verschijnt ze stralend op een persconferentie, waarmee ze zichzelf in de peilingen naar 38 zetels wil katapulteren. Ze doet haar best om warm en menselijk over te komen, maar dat lukt niet. Hoe lief ze ook in de camera probeert te glimlachen, zodra Rita haar mond opendoet beslaat de beeldbuis van mijn televisie spontaan aan de binnenkant. Die stem bezorgt je kippenvel, maar niet het kippenvel dat Rita graag zou willen bereiken. De enige mensen die ooit Rita’s warmte aan den lijve hebben gevoeld zijn de 11 verkoolde asielzoekers in het uitzetcentrum van Schiphol. Waarom moet ik, als ik Rita zie, toch altijd denken aan de film The Bodysnatchers?! Rita praat als een generaal die haar troepen toespreekt voor ze als kanonnenvoer naar het front worden gestuurd. En hun lot is ook wel vergelijkbaar met het lot van de kiezer die op Rita Verdonk stemt. Met open vizier de hel tegemoet.
Rita kiest voor de rechtse harde lijn. Ooit won de LPF uit het niets 26 zetels. Die 26 zetels wil Rita proberen binnen te halen als een soort vrouwelijke Pim Fortuyn. Ze ziet zichzelf als iemand die zegt wat ze te zeggen heeft, met het hart op de tong. Daarmee bevestigt ze wat ik al vreesde, dat het hart bij haar niet op de juiste plaats zit. Ze is de zoveelste politicus die zich spiegelt aan die excentrieke nicht en wel even denkt dit kunststukje te kunnen evenaren. Dus vliegt tijdens de persconferentie de term oude politiek weer door de lucht. Dus staat de adviseur van wijlen Pim nu pal achter Rita. En de samengedromde pers krijgt een vers kopje thee met een koekje, Pims van Lu! Nu nog over straat met twee van die malle keffertjes, vervolgens bij Jensen vertellen dat je al jaren lesbisch bent en je kostje is gekocht.
Ik word hier zo moe van. Pim is geweest. Pim is dood, evenals zijn gedachtegoed. Het succes van Pim zat niet alleen in zijn excentriciteit, maar vooral in zijn vermogen perfect aan te voelen wat het volk bezighoudt. Deze twee eigenschappen ontbeert Rita volledig. Rita is blijven hangen in het anti-buitenlander-sentiment van het jaar 2002. Maar de tijdgeest is om. De mensen zijn het keiharde rechtse geluid meer dan zat. De linkse lenterevolutie van de gemeenteraadsverkiezingen is Rita blijkbaar geheel ontgaan. Dat geldt ook voor de thema’s die de kiezers volgens de peilingbureau’s bezighielden. De zwevende kiezer is niet te winnen met keiharde rechtse praat, maar met een menselijk geluid.
De verkiezingsstrijd in de VVD is meelijwekkend en lachwekkend tegelijk. Vonhoff typeerde het zelfs als “een slechte vorm van cabaret”. Koppensnellers onder Talpa- niveau, laat ze elkaar maar een kopje kleiner maken, dan maakt de kiezer ze wel af!

Tim van der SluijsDeze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.