2008 week 23 print pagina

Nar

Cabaretiers zijn de narren van deze tijd en narren mogen nu eenmaal altijd wat meer dan gewone mensen, want ze maken grapjes met de bedoeling ons een spiegel voor te houden. Goede cabaretiers zoeken naar grenzen, om die vervolgens met kleine of grote stappen te overschrijden. En dan kan het gebeuren dat toehoorders kwaad worden en de zaal verlaten. Of hard gaan roepen dat ze het er niet mee eens zijn. Een enkele keer gaat een toehoorder zelfs wel eens huilen omdat hij of zij zich gegriefd voelt. Een heel enkel keertje wordt er wel eens een klacht ingediend tegen een cabaretier wegens vermeende discriminatie van Joden, Moslims, homo’s, gehandicapten of vrouwen, maar in de regel komt de aangeklaagde weg met een beroep op de vrijheid van meningsuiting, in combinatie met het recht op satire.

Wie bij een cabaretier op de eerste rij gaat zitten moet niet al te flauw doen als hij of zij door de dienstdoende grappenmaker wordt beschimpt. Maar een stomp op zijn neus hoeft hij niet te accepteren. Ook het stuksnijden van een jasje, omdat de kleur de kleinkunstenaar ergert is niet getolereerd. Er zijn grenzen.

Toen Theo Maassen een jaar of acht geleden zijn hand liet verdwijnen in het slipje van een meisje dat hij op het podium had gelokt, moest hij dat bekopen met een boete van Hfl. 454,-. Op zich mag je best op het podium een meisje onzedelijk betasten, maar dan wel met de uitdrukkelijke instemming van de aldus beroerde jonge vrouw. Er zijn grenzen.

Sara Kroos verdronk een niet uitgeschakeld mobieltje in een glas water, omdat de voorstelling door de beltoon van dit apparaatje was onderbroken. Deze spontane actie had weliswaar een vermakelijke kant, maar Sara heeft toch de schade moeten vergoeden.

Hans Teeuwen roofde een damestas, om de inhoud ervan ten overstaan van het publiek te onderzoeken. Waardenberg en De Jong roofden een damestas en strooiden de inhoud ervan uit over de zaal. Ik kon daar niet om lachen en kon me voorstellen dat de betrokken dames hun partners zodanig zouden ophitsen dat ze de potsenmakers een paar ferme stompen op de cabareteske neuzen hadden uitgereikt.

Theo Maassen wilde niet dat er tijdens zijn optreden bij de Comedy Night gefotografeerd werd. De organisatie had dat aan één fotografe niet verteld. Toen Theo merkte dat er foto’s gemaakt werden pakte hij de camera af en vroeg het publiek met instemmend applaus aan te geven of hij het toestel kapot zou gooien. Omdat Theo nou niet bepaald een crowd-pleaser is had hij er beter aan gedaan het applaus te beschouwen als een aanwijzing zijn destructieve actie na te laten, maar klaarblijkelijk had hij zich al zo laten meeslepen in zijn zelfopgebouwde roes van woede dat hij de camera hoog in de lucht wierp, waarna de zwaartekracht het karweitje afrondde en het apparaat op de vloer uiteen deed spatten. Het betrof hier een nogal dure camera, die de fotografe enige maanden geleden gewonnen had als aanmoedigingsprijs. Theo Maasen heeft geen beroep gedaan op de vrijheid van meningsuiting en evenmin betoogd dat het maar een grapje was. Integendeel: hij heeft zijn verontschuldigingen aangeboden en zal de schade vergoeden. Er zijn dus grenzen.

Menno Nicolai

Bezoek ook de website van: Menno Nicolai

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.