Ernst van der Pasch

Ernst van der Pasch werd op 31 mei 1974 geboren in Eindhoven. Al op jonge leeftijd ontdekte hij het theater als de ideale manier om zijn zang- en schrijf-talenten te tonen. Omdat alle theaterscholen van Nederland hem afwezen ging hij in 1993 Geneeskunde studeren in Amsterdam, maar het podium bleef lonken. Hij bleef teksten schrijven, leerde zichzelf piano spelen en schreef zich in 1995 met hoboïste Marijke Haverkorn in voor het (toen nog) Postbank Kleinkunst Festival. En met succes: het onervaren duo haalde de finale en de cabaretier Ernst was geboren.

Festivals
Daarna speelde hij in enkele kleinkunst- en improvisatie-producties en schreef ondertussen door aan zijn eerste solo programma waarmee hij in ‘97 debuteerde op het 11e Groninger Studenten Cabaret Festival. Ernst haalde daar, naast vele lovende kritieken, de tweede plaats én hij won de Persoonlijkheidsprijs. In november 1998 deed Ernst mee aan het Cameretten Festival te Rotterdam. Alhoewel hij niet in de finale kwam, was de jury wel onder de indruk van zijn podiumpersoonlijkheid:

“Bij zijn opkomst wekt Ernst van der Pasch direct een geroutineerde indruk… de goede luisteraar onderkent al snel de kracht van zijn teksten, het uitstekende pianospel en de mooie zang van Van der Pasch”.

Het theater
Inmiddels heeft Ernst vijf avondvullende theaterprogramma’s gemaakt:

Zakdoek vol verdriet was de titel van zijn eerste avondvullende programma. Dit programma werd opgevolgd door het programma Schuren. Ook zijn derde programma Weg is zeer goed ontvangen. Met zijn vierde programma Scherp Blijven was Ernst wederom twee seizoenen in de theaters te zien. Het vijfde programma heet Get a life. Opvallend bij Ernst is zijn consistente werkwijze, waarbij hij op ambachtelijke manier ervaring omzet in steeds steviger en altijd boeiende theaterproducties. Vanaf maart 2001 was Ernst van der Pasch tevens te zien als presentator van het populaire jeugdprogramma Klokhuis.

De cabaretier
De volgende kwalificaties komen uit diverse publicaties die over Ernst zijn verschenen:

Ernst van der Pasch is een intelligente tekstschrijver, een romanticus met aandacht voor de harmonie in taal & muziek. Hij is een vaardig pianist en een zanger met een diepere en warmere klank dan je bij zijn leeftijd zou verwachten. Hij weet te boeien en te raken, en hij heeft een uitstraling die hem onmiddellijk sympathiek maakt al voordat er nog maar één intelligente grap of doordachte filosofie uit zijn mond is gerold. Hij is jong, heeft iets te melden en durft origineel te zijn, kan uithalen en kwetsbaar zijn zonder zichzelf te overschreeuwen.
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl. De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.