2005 week 01

Tsunami of Tsumanie?

112 Miljoen euro, zo dat staat! Wat zijn we toch een goed volk met z´n allen; wereldburgers, betrokken bij al het leed. Eens in de twintig jaar moeten we ons even van onze beste kant laten zien en dat doen we graag. Iedereen doet mee en omdat iedereen meedoet, mag je als prominente Nederlander natuurlijk niet ontbreken. Dus stonden de bekende Nederlanders weer ongegeneerd te duwen en te trekken om op de televisie de telefoon op te nemen om onze ruimhartige giften te noteren. Bekende Nederlanders onder elkaar, altijd goed voor je contacten. Wie goed doet, goed ontmoet!
Ik weet niet hoe het u is vergaan, maar ik kon er eerlijk gezegd niet naar kijken. Exact 15 minuten heb ik het volgehouden, toen steeg het water me tot de lippen. De vloedgolf van goedbedoelde giften werd met teveel. Het onuitputtelijk gewentel in de wat-zijn-we-met-z´n- allen-goed-bezig-en-ik-vooral-hype werd me te veel. Ik mijd al weken de televisie. Eerst de afschuwelijke beelden van een ramp die je qua omvang niet kan bevatten. Ik hoefde de misselijkmakende beelden niet te zien. Elke dag werd het erger. En dan het contrast met het orgastische feestje dat de bekende Nederlanders met elkaar gaven om ons zoveel mogelijk geld uit de portemonnee te praten, te zingen en te dansen. Ali B., Macro B. en Fransje B., gezamenlijk op het podium. Zoveel multi-culti-geweld, daar kan toch geen mens tegen op! Ik moest de drang onderdrukken om onmiddellijk de telefoon te pakken en 0800 1112 te bellen om tegen Jan Peter B. te schreeuwen: "Ik biedt 10.000 euro als ze nu stoppen met zingen!" Een ongeluk komt nooit alleen. Even had ik nog de hoop dat Freek de Jonge in zou grijpen. "En dan heb ik hier aan de telefoon Osama B., hij stelt 4 gekaapte vliegtuigen beschikbaar met hulpgoederen. De vliegtuigen zullen vanavond nog persoonlijk door zijn medewerkers in deze studio worden ingevlogen!"
112 Miljoen, wat zijn we toch goed met z´n allen. Omroepland was in een juichstemming. "Dankzij de ramp kunnen we onszelf weer relativeren" riep iemand voor de camera. Ja ja, hier stond duidelijk iemand zichzelf enorm te relativeren, niet dus. Ik zal wel een azijnzeiker zijn, maar laat ik de zelfrelativering even een handje helpen. Eerlijk gezegd ben ik van het bedrag niet onder de indruk. We hebben ongeveer 17 miljoen inwoners in Nederland. 112 miljoen gedeeld door 17 miljoen, dat is dan 6 euro en 60 cent per persoon! Het is hartverwarmend, werkelijk waar! Het grootste deel van die 112 miljoen is opgehoest door bedrijven en niet eens door privé-personen. Dus het werkelijke bedrag dat per persoon is gegeven ligt nog veel lager. Ja, wat geven wij toch gul!
En wat is vervolg? Is er voor de slachtoffers leven na de noodhulp? Nee, over een paar weken zijn we hen allang weer vergeten. We hebben toch al gegeven? Wij voelen ons weer goed en dat hadden we hard nodig na al die ellende rond de moord op Theo van Gogh. Alsjeblieft, Joep-doei-de-mazzel en succes verder hè! En wat te denken van al die andere rampen waar geen euro meer aan gegeven wordt. De mensen hebben dit jaar immers al genoeg gegeven. Darfur zal het met nog minder geld moeten stellen. De wereld heeft andere dingen aan haar hoofd. Ik ben benieuwd of er de komende drie jaar structureel meer geld is gegeven aan goede doelen. Of dat alles wat nu gegeven is, straks niet meer gegeven wordt en het netto dus niet zoveel uitmaakt.
Ik heb geen geld overgemaakt op giro 555. Ik doe dat aan het eind van dit jaar. Als het geld voor de wederopbouw keihard nodig is, maar er geen zielige beelden meer uit Azië komen omdat de Azië-hype dan allang vergeten is. Daarom zal ik mijn Oudejaarsconference 2005 omdopen tot Oudejaarsconference 200555! Het wordt een benefietvoorstelling waarvan 10% van de nettorecette ten goede zal komen aan giro 555. Want zo werkt hier een goede- doelen-actie. Zij een kans en ik een kans, zo pakken we miljoenen. Ik een kans op veel publiciteit en zij wat noodrantsoenen!


Tim van der Sluijs


Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl. De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.