2005 week 03

Ali el B

Er is een Amsterdammer doodgegaan. Een Amsterdammer van Marokkaanse komaf, maar toch een Amsterdammer. En deze Amsterdammer zat niet gewoon in z´n café te kaarten, stond niet zijn pierement te draaien en liet ook zijn hondje niet plassen op de Wallen. Nee, zo gingen Amsterdammers vroeger de pijp uit. De tijden van weleer zijn niet meer. Een beetje Amsterdammer wordt nu geliquideerd. Soms door een gestoorde religieuze fanaticus, soms door ingehuurde Joegoslavische huurmoordenaars en soms door een boze vrouw die in blinde woede om een geroofd tasje haar auto in z´n achteruit zet. Deze vrouw reed naast die ene Amsterdammer ook nog en passant drie Amsterdammertjes naar God.
En als een Amsterdammer tegenwoordig doodgaat, dan blijft dat niet onopgemerkt. Een Amsterdammer sterft met veel bombarie. Dan huilt Amsterdam waar het eens heeft gelachen. Want een Amsterdammer blijft een Amsterdammer. Wat voor hufter hij ook is, het maakt niet uit. Er komen bloemen op de plek des onheils, knuffels, briefjes met lieve teksten of teksten uit de Koran en natuurlijk een stille tocht of een lawaaitocht.
Amsterdam, Amsterdam, de stad waar alles kan! Want deze Amsterdammer verdient het. Al is het een straatterrorist, een crimineel die zich op de dag van zijn sterven nog voor de rechter moest verantwoorden voor een gewapende overval op de Xenos. Een groot man is ons ontvallen! Een man die zijn bijdrage aan de maatschappij heeft geleverd. Een man, onmisbaar, de hele stad hield van hem, woorden schieten tekort. Echt ik krijg een brok in mijn keel. Prominenten uit heel Nederland komen zich er tegenaan bemoeien. Van ministers tot artiesten, van Rita Verdonk tot Ali B, die tegenwoordig overal waar camera´s staan weet op te duiken. Want zoals een goed Nederlands-Marokkaans spreekwoord zegt: "wie Ali zegt, moet B zeggen".
Ik kijk ernaar en moet de spontane aandrang onderdrukken om onmiddellijk naar Amsterdam af te reizen om te getuigen van dit groot onrecht. Een liquidatie, een executie, schande! Juist op deze Amsterdammer, herstel Amsterdammer van Marokkaanse komaf. Baanbrekend werk verrichtte hij. Een man die taboes kon doorbreken. Het eerste Marokkaanse mietje dat uit de kast durfde te komen. Jawel, een Marokkaanse homo, die dat openlijk durfde te zijn. Dat is taboe-doorbrekend in de moslimcultuur. Hoezo homo zult u denken? Nou, dat lijkt mij afdoende bewezen. De goede jongen roofde tasjes. Geen gewone tasjes. Nee, hij roofde damestasjes boordevol make-up. En dat was nog niet alles. Deze jongen beroofde ook winkels en geen supermarkten, benzinepompen, banken of ander machodoelen. Nee, deze jongen ging daarvoor naar de Xenos, de roze winkel onder de Blokker-look-a-likes!
De steun voor de ouders van deze held, die hun zoon zo goed hebben opgevoed tot een waardige burger van onze samenleving, is enorm. Deze modelouders hebben goed werk geleverd. Deze ouders hebben niet, zoals de Nederlandse tweeverdieners, hun kind laten dichtslibben voor de televisie tot verwende vetbollen die smachten naar hun dagelijkse chipsinfuus. Deze ouders hadden een gezonde jongen afgeleverd. Aan deze jongen zat geen grammetje Westers overgewicht. Deze jongen kreeg voldoende beweging. Elke dag bidden in de moskee. Het zijn rek- en strekoefeningen waar oma bij "Nederland in Beweging" nog een puntje aan kan zuigen! En wat te denken van hard wegrennen na een overval op de Xenos. Het zijn looptrainingen waarop menig atletiekvereniging jaloers kan zijn. Scheuren met de scooter over overvolle Amsterdamse wegen. Het vereist een accuraatheid en rijvaardigheid die een willekeurig Nederlandse automobiliste volledig ontbeert. Wat een man, wat een held!
Maar de gedachte van de rouwenden dat deze vrouw moedwillig deze jongen heeft dood gereden, is op zijn minst merkwaardig te noemen. Vrouwen kunnen over het algemeen geen auto schadevrij achteruit inparkeren. Laat staan dat ze doelbewust in de achteruit een vluchtende en zeer ervaren wegpiraat op een scooter zouden kunnen raken! Veel Marokkaanse buurtgenoten zien in deze gebeurtenis weer de bevestiging dat ze vogelvrij zijn in dit land door de negatieve beeldvorming rondom Marokkanen. Ze zouden er beter aandoen zich niet met gewapende overvallen plegende, stelende en tasjesrovende straatterroristen te identificeren, omdat het toevallig Marokkanen zijn. Moge Allah hem zijn zonden vergeven. Fuck off!


Tim van der Sluijs


Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl. De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.