2005 week 09

Op terroristen jacht

Deze week zette ik om 8 uur ´s ochtends mijn radio aan en schrok mij rot. We zijn in oorlog! Premier Balkenende stuurt special forces naar Afghanistan. Nederland wil daar op terroristen gaan jagen. En de Tweede Kamer, u weet wel ons democratisch gekozen parlement, heeft daar volgens Balkenende niets over te zeggen. Het gaat hier namelijk om de verdediging van ons land. En als het gaat om de verdediging van ons land (weer zo´n typische Balkenende-zin!), dan mag de regering dat zelf beslissen. We zijn dus in oorlog!
Er volgde een paar seconden radiostilte en eerlijk gezegd verwachtte ik namens de regering een proclamatie van Hare Majesteit de Koningin: "Mijn volk, nadat ons land met angstvallige nauwgezetheid al deze maanden een stipte wij-kruipen-in-de-reet-van-George-Bush-koers in acht had genomen en terwijl het geen ander voornemen had dan deze houding streng en consequent vol te houden, is in de afgelopen nacht door de fundamentalistische Al Q´aida, zonder de minste waarschuwing, een plotselinge aanval op ons gebied gedaan." Maar deze proclamatie bleef uit. Ik keek gauw op teletekst of de Koningin al naar Engeland was gevlucht, maar niets van dit alles. Alleen wat boze reacties van kamerleden die zich buitenspel voelen gezet. Niet omdat wij totaal ongecontroleerd James Bond gaan spelen in Afghanistan op een volstrekt onwettige manier, maar omdat bij die beslissing hun eigen ego is genegeerd.
Nederland moet zich verdedigen volgens Balkenende. De laatste keer dat we dat deden moesten we in een paar dagen capituleren, maar blijkbaar hebben de Amerikanen een rotsvast vertrouwen in ons. En dat is logisch. De Nederlandse special forces staan internationaal in hoog aanzien. Eric O. is zo´n Nederlandse rambo die met een foto op de schoorsteen in de Oval Office van het Witte Huis staat. Het getuigt van een bijzondere gave, als je op meer dan 30 meter afstand via de grond een Irakees fataal in de rug kan schieten. Daar kan de wereldkampioen driebanden nog een puntje aanzuigen! Wow, what a men! Maar we hebben meer. Vorig jaar haalde nog een Nederlandse rambo het nieuws: Paul S. Paul S. trok op een dag zijn gevechtspak aan en moordde zijn hele ex-schoonfamilie uit. Ook dat viel bij George W. blijkbaar in bijzonder goede aarde. Wie Barbara Bush wel eens heeft gezien, heeft weinig fantasie nodig om die waardering te begrijpen!
En ook Balkenende vindt dit soort mannen blijkbaar heel geschikt om Bin Laden uit te gaan roken in Afghanistan. De special forces heten in Nederland de bijzondere bijstandseenheid, de BBE. Maar gezien het gedrag van de mannen had Bijzondere Speciale Eenheid een beter passende afkorting op geleverd. Ze gedragen zich tenminste als mad cowboy´s! De heren opereren in het diepste geheim en staan onder rechtstreeks commando van Jan Peter Balkenende. Het zijn, zeg maar, een soort Balk-Busters! Ze zijn streng geselecteerd. Alleen mensen met een IQ onder de 80 komen in aanmerking. Dat scheelt gewicht in de bergen en is een strikte voorwaarde om het gezag van Jan Peter blindelings te erkennen. Ze hebben een peperdure opleiding gehad en Paul S. bracht wat ze daar leren, dus op bij zijn schoonfamilie in praktijk. Hij rende naar binnen, schreeuwde als een debiel en schoot in het wilde weg zijn automatisch geweer leeg. Weggegooid geld. Geef de leden van de Josti-band een mitrailleur en je hebt hetzelfde resultaat. De BBE is niet meer dan een duur werkverschaffingsproject voor mentaal gehandicapten.
Deze mannen gaan we nu dus inzetten in Afghanistan om ons land te verdedigen. Je zou er spontaan het Wilhelmus van gaan zingen. De terreur leverde in Nederland tot nu toe één dode op. En man van het vrije woord, die nu wordt gebruikt als excuus om het parlement buitenspel te zetten. Een moord, gepleegd door een Nederlandse jongen met Marokkaanse ouders, die niet eens weet waar Afghanistan ligt. Laat staan dat ze in Afghanistan weten waar Nederland ligt. Maar dat zal nu snel veranderen. Als je jezelf met extreem geweld begint te verdedigen, word je vanzelf aangevallen. Laten we dan maar hopen dat de volgende Mohammed B. op uitnodiging van Balkenende niet ontploft in het centrum van Amsterdam, maar voor het torentje in Den Haag.


Tim van der Sluijs


Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl. De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.