2005 week 13

Bent u al lid?

We hebben in dit land al veel ledenwerfacties gezien. Knappe marketingkoppen buigen zich maanden over uitgekiende campagnes om ons als lid van wat dan ook binnen te slepen, meestal zonder veel succes. Maar de ledenwerfactie die Boris Dittrich voor zijn partij heeft opgezet is briljant te noemen, geniaal!
Nog nooit hebben zich in korte tijd zoveel nieuwe leden gemeld bij dit onbeduidende partijtje met grootheidswaan. Bent u al lid? De tijd dringt, zaterdag is de officiële trekking van de door D´66 georganiseerde Staatsloterij! En er zijn mooie prijzen te winnen. Jawel, wat dacht u van maar liefst 450 miljoen euro voor het onderwijs. En niet éénmalig, nee, structureel! En dat is nog niet alles. 500 miljoen eenmalig voor het Ministerie van Onderwijs. Daar kan de minister maar liefst vijf keer haar werkkamer van laten verbouwen! Jawel lieve mensen, dat is bij elkaar dus bijna 1 miljard extra voor het onderwijs! Kennis is macht en macht heeft Boris Dittrich graag. Maar lieve mensen er is meer. U kunt vanaf het jaar 2010 een gekozen burgermeester winnen. Mensen, mensen wat een prachtige prijzen. En, last but not least, een publieke omroep zonder amusement. Wat zegt u daarvan? Wie wil dat niet. Een publieke omroep zonder amusement!
Wacht even, zei ik daar een publieke omroep zonder amusement? Dat betekent dus ook dat dit soort waanzinnige loterijshows niet meer via de publieke omroep mogen worden uitgezonden? Wie bepaalt dat? Wat is amusement en wat is geen amusement? Voor mij is Andries Knevel puur amusement, Kopspijkers is er niets bij! En trouwens, dan mag straks zo´n heel kamerdebat over een gekozen burgermeester ook niet meer worden uitgezonden. Puur amusement, volksvermaak van de eerste orde! Dat is dan wel weer gunstig voor Boris. Dan had Nederland namelijk ook niet kunnen zien hoe oliedom hij, na de val van Thom de Graaf, onmiddellijk de grondbeginselen van zijn partij in de uitverkoop deed. Ondertussen stond hij zich enorm druk te maken over die pragmatische PvdA die zijn principes verkwanselde! Je kon mij toen echt wegdragen. Ik kraaide van puur plezier drie keer luid als een schorre haan! Boris, Boris, misschien hadden je ouders je beter Judas kunnen noemen!
Maar wat een prijzen zijn er te winnen in de belangrijkste loterij van dit jaar! Hans van Mierlo, door iedereen allang vergeten, dook zelfs weer op om zich met de trekking te bemoeien. Sinds hij, afgeserveerd na Paars II, was ondergedoken in de armen van Connie Palmen hadden we niet veel meer van Hans vernomen. Sterker, de verwachting was dat hij in de armen van La Palmen zou worden vermalen tot een voetnoot in de literatuur of hooguit twee boeken. Maar Hans zou Hans niet zijn als hij niet voor de zoveelste keer een comeback zou maken. Net als zijn naamgenoot bij de VVD. Het zijn orakels uit het verleden die telkens weer opduiken en de huidige generatie politici graag voor de voeten lopen. Elke keer als ik Hans van Mierlo zie, dan moet ik denken aan een oud kinderversje over een kevertje dat telkens van de heg af regent en dat eindigt met het zinnetje: "Hansje pansje kevertje die klom toen weer omhoog!" Zo ook nu weer. Hans is boos. Hans heeft deze club opgericht. Hans had idealen. Hans die de kleur paars heeft uitgevonden, gruwelt van dit Kabinet en de compassie die Boris heeft met CDA en VVD. En Hans is lid! En wie lid is, die is er komende zaterdag.
Ach, ik zie nu de taferelen al voor me. Hans, al veertig jaar aan de politieke top, de Rames Shaffy van de politiek, tegenover de eendagsvlieg Boris die, als een jochie dat Idols heeft gewonen, wanhopig maar één boodschap zal prediken op het D´66 congres: "Keep the soul alive!" Jammer dat we niet massaal mogen sms-en!
Het lot van Boris en van dit Kabinet ligt in handen van de leden van D´66 en er fluisteren kwade tongen dat Ed van Thijn ook lid is geworden! Dat wordt genieten zaterdag. En zolang het mag, moet deze top-amusementsshow live worden uitgezonden bij de publieke omroep. Want de hoofdprijs is niet mis: de val van het Kabinet Balkenende!


Tim van der Sluijs


Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl. De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.