2005 week 16

Habemus Papam

Wat is poppenkast toch leuk! Mijn kinderen zijn er dol op. Hoe stompzinnig en amateuristisch het vaak ook wordt uitgevoerd, het maakt ze helemaal niets uit. Ze vinden het fantastisch. Ze gillen, joelen en klappen vrolijk mee. Mijn meiden zouden het goed doen als katholieke pausaanbidders op het Sint Pietersplein, waar het poppenkastspel tot ware kunst is verheven. Het is de absolute wereldtop. Live uitgezonden, was de hele wereld getuige van een indrukwekkende poppenkast. Urenlang wachten miljoenen ogen gespannen tot de rode gordijnen van de Sint-Pieter-poppenkast open zouden gaan. De minste of geringste beweging van de gordijnen zorgde al voor uitzinnige opwinding. Opgewonden mensen scandeerden luidt: "habemus Papam!". Vrij vertaald: "Jan Klaasen!"
Eindelijk was het dan zo ver. De nieuwe Jan Klaasen werd onder luid gejuich aan het volk gepresenteerd. Katrijn was in geen velden of wegen te bekennen. Want Katrijn hoort er in de katholieke poppenkast niet bij. De poppen dragen wel dagelijks haar jurken, maar verder is ze niet welkom. Toch wordt Katrijn merkwaardig genoeg wel velen keren per dag aanbeden en aangeroepen. Katrijn wordt bij dit poppenkastgezelschap Maria genoemd en ze bidden dan: "Wees gegroetjes". Waarom je iemand tientallen malen per dag moet groeten is mij een raadsel. Als iemand één keer "goedemorgen" tegen mij zegt, vind ik dat fijn. Maar na twee keer gaat dat al irriteren. Laat staan dat iemand me dat tien keer in de oren tettert! Ik vind het dus niet verwonderlijk dat deze poppenkastpop, over de hele wereld verspreid, in tal van kleine kapelletjes af en toe spontaan begint te huilen.
De poppenkast van de Sint Pieter was de ontknoping van een vreemd schouwspel. Twee dagen lang waren de ogen van de wereld gericht op een wankel, zielig schoorsteentje waar af en toe rook uit kwam. Daar stond de wereld met al zijn technologie. Waar al jarenlang gecommuniceerd wordt met mobieltjes, waar iedereen binnen luttele seconden van elk stompzinnig nieuwsfeit op de hoogte kan worden gebracht middels e-mails of sms-jes, stonden we nu te wachten op prehistorische rooksignalen uit een schoorsteen uit het jaar nul! Jezus Christus, wat een vertoning! Als buitenaardse wezens, op zoek naar intelligent leven, op dat moment met hun vliegende schotel boven de Sint Pieter hadden gehangen, zouden ze spontaan hun thuisbasis hebben gerapporteerd: "Geen intelligent leven aangetroffen! Over tienduizend jaar nog eens kijken."
De man die de komende jaren de rol van Jan Klaasen mag spelen komt uit Duitsland. Een Paus uit Duitsland? Een Paus die vroeger lid was van de Hitler-Jugend?? Jezus was een Jood. De Paus is de plaatsvervanger van Jezus op aarde. Dus de plaatsvervanger van deze Joodse Jezus was vroeger lid van de Hitler-Jugend?! Je moet er maar even niet teveel over nadenken. Nadenken behoort ook niet tot de kernactiviteiten van praktiserend katholieken. Denken doet de kerk wel voor ze. En aangezien die daar ook al zo’n tweeduizend jaar geleden mee is gestopt, is een Paus met deze achtergrond dus geen probleem. Maar dat is dan weer het fijne van het katholieke geloof: je kan daar altijd met een schone lei beginnen. Zelfs Hitler had zichzelf echt niet door het hoofd hoeven te schieten. Met tien weesgegroetjes had hij ook wel kunnen volstaan. Zeker volgens de leer van de toenmalige Paus Pius de 12de!
Maar laten we eens optimistisch zijn. De reacties in Duitsland zijn heel terughoudend. Ze schamen zich een beetje voor hun Paus! En dat is een goed teken. De laatste keer dat de Duitsers van puur enthousiasme juichend achter iemand aanliepen pakte dat niet zo goed uit. Zo bezien moet deze man redelijk oké zijn. In zijn eerste toespraak stelde hij zich nederig op als een eenvoudige aardse dienaar van de Heer. "Maar gelukkig werkt de Heer ook met onvolmaakte instrumenten", zo sprak hij. Ja, daar waren de laatste vijf jaar van de vorig Paus wel het levende bewijs van. Dat was meer "habemus Pampus!" Maar we hebben hier dus te maken met een eenvoudige aardse dienaar. De man heeft wel zelfkennis. Want aards is hij in alles. Hij was aartsbisschop en is vooral aartsconservatief!


Tim van der Sluijs


Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl. De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.