2005 week 21

Les Pays Bas, zero points!

Willen we dat nooit meer doen? Een referendum houden. Welke gek heeft dit bedacht?! Alsjeblieft zeg, zelden is er zo veel zinloze tijd, geld en energie verspild als in de afgelopen weken. En het gaat maar door, blablablablabla. Ik mijd deze dagen de kranten en de televisie. Ergens ving ik nog een bericht op dat de Nederlander steeds meer allergieën ontwikkelt. Het verbaasde mij niets. Ik haastte mij naar de allergiebeurs in de hoop een pilletje te vinden tegen een overdosis Jozias van Aartsen, Maxime Verhagen, Boris Dittrich en alle andere adepten van dit hopeloze kabinet. De jeukbulten schieten als paddestoelen uit mijn lijf. Tranen springen mij in de ogen en dat komt niet van de pollen! De politici zijn de oorzaak van een ongekende allergie-uitbraak bij de kiezer. Een allergie-uitbraak die, na de verkiezingen van 2002, op 1 juni een nieuw hoogtepunt gaat bereiken. Jan Peter Balkenende, daar kan toch geen Eikenprocessierups tegen op. Het marcheert maar door, louter kaalslag achterlatend en jeuk, heel veel jeuk!
De politieke elite van dit land knijpt hem voor de uitslag van het referendum als een oude dief. En dat is terecht, want de meeste zijn dat ook! Voor- en tegenstanders duikelen over elkaar heen met argumenten die vaak te stompzinnig voor woorden zijn. Beide kampen bestaan uit een bonte gelegenheidscoalitie van aartsvijanden die opeens elkaars vrienden zijn. Wilders en Marijnissen in één kamp? Nou, zolang het Kamp Zeist is met de deur goed op slot, vind ik alles best! Jan Peter Balkenende die nog eens benadrukt dat ook GroenLinks voor is. Ja, Jan Peter, als GroenLinks ergens voor is, dan kan het geen slecht idee zijn. Die wijsheid zou je eens vaker in praktijk moeten brengen. We zien Wouter Bos en Maxime Verhagen, ook zo’n heerlijk koppeltje gezworen vrienden! Wouter Bos verdomde het zelfs om samen met Maxime op één pro-Europa-poster te verschijnen. Ik snap het volkomen Wouter, Europa is een goede zaak, maar er zijn nog steeds grenzen!
Ondertussen is de kiezer in verwarring en heeft hij geen idee waar het over gaat. Turkije blijft met stip één van de meest gehoorde argumenten om tegen te stemmen. Het wordt op hoge toon geroepen door mensen die over anderhalve maand vrolijk in een toestel van Onur-Air stappen om twee weken op hun dikke reet op een Turks strand te gaan liggen. “De euro”, roepen anderen, terwijl ze hun caravan al achter hun auto knopen om hun dure euro’s in het nog duurdere Frankrijk er vrolijk doorheen te gaan jagen. En dat alles zonder de lange files voor de grenzen die Europa al tien jaar achter zich heeft gelaten. Waardeloos toch dat Europa! De mensen die hier aan het woord zijn, hebben de laatste vier Europese verkiezingen het stemhokje niet aan de binnenkant gezien. Maar dat staat een goedkope mening natuurlijk helemaal niet in de weg.
Maar niet alleen de man in de straat staat dom te blaten. Wouter Bos doet niet voor hem onder. Stel dat Nederland nou als enige “nee” stemt? Dan houden we toch nog een keer een referendum! Ik zak spontaan door mijn stoel! Stoer door de voordeur naar buiten en dan door het kattenluikje weer naar binnen. Neem de kiezers vooral serieus Wouter. Als een kiezer nee zegt, dan bedoelt hij ook nee! Alleen vanwege dit soort uitspraken zouden we al massaal nee moeten stemmen!
Ik verbaas me er over dat iedere kloothommel in dit land een mening heeft over die grondwet en die mening eindeloos mag ventileren, terwijl deze kloothommel die altijd overal een mening over heeft, het nog steeds niet weet. Ik zweef tussen mijn verstand en gevoel. Ik vrees een beetje voor de oostbloksmaak die straks Europa gaat beheersen. Het Eurovisie Songfestival geeft die tendens al duidelijk weer. De Nederlandse inbreng zal niet meer zijn dan een impossible dream, overstemd door de grauwe “”Balkannorm”. Mijn gevoel zegt “nee”, mijn verstand zegt “ja”. De man in de straat die voor de permanent draaiende camera zijn zegje doet, heeft van die tweestrijd kennelijk geen last van. Zo te horen heeft hij ook geen verstand, dus dat maakt een keuze makkelijk!Tim van der Sluijs


Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl. De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.