2005 week 22

Nee

Zo dus u heeft “nee” gestemd? Kijk aan, ik wist niet dat rechts-extremisten of communisten mijn columns lazen! Ik wist trouwens ook niet dat er in Nederland maar liefst 62% van de kiesgerechtigden rechts-extremistisch of communistisch is. Jozias van Aartsen heeft het zelf gezegd. En Jozias heeft altijd gelijk. Dat denkt hij. Nee, dat weet hij zeker. Jozias van Aartsen heeft beloofd het standpunt van de kiezer over te nemen. Jozias is dus nu zelf ook een rechts-extremist of een communist. Hij zal het eerste wel zijn. Want een politicus moet luisteren naar het volk. En het volk heeft altijd gelijk, net als Jozias.
Vroeger was Nederland verzuild. Dat was lekker overzichtelijk. Elke zuil had zijn politieke elite die de zuil leidde. Die politici bepaalden de koers, behartigden de belangen van de zuil en de achterban volgde hen braaf. Maar Nederland ontzuilde. Er kwamen nieuwe generaties en mensen werden steeds minder braaf. Mensen bepalen nu zelf wel wat goed voor hen is. Daarom zijn ze werkloos of ontevreden met hun baan, zijn ze niet gelukkig, deugt er niets van de wereld om hen heen, is alles de schuld van anderen en niet van henzelf en grossieren ze in kilo’s overgewicht. Ja, deze mensen maken allemaal weloverwogen keuze’s in het leven!
De Nederlander is zo eigenwijs als hij dik is. Luisteren deden we vanaf de eerste kleuterklas al niet meer. We werden als kind strontverwend. We raakten verslaafd aan instant behoeftebevrediging. Alles moet, zoals dat modern heet “on demand”. Het woord respect kreeg de betekenis van eenrichtingsverkeer. Jij hoort het automatisch te krijgen, maar anderen moet je het vooral niet geven. Mensen werden individuen, of liever ego’s die zichzelf als een belangrijk middelpunt van het universum zien. We jakkeren door het leven met de diepgang van een hovercraft. En we hebben overal een menig over. Ook “on demand”, à la minute, want op nadenken zijn de hersens van de moderne Nederlander niet meer toegesneden. We verkondigen de output van ons één-seconde-brein op luidde toon als kippen zonder kop. Het tok, tok, tok, tok, tokkie-isme viert hier hoogtij. Dus als een politicus ergens hartstochtelijk vóór is, dan kan dat nooit de bedoeling zijn. Dan nemen we de moeite niet eens om een foldertje te lezen. Probeer het ons maar in tien seconden uit te leggen en als je dat niet kan, dan stemmen we gewoon “Nee”. Lang leve de democratie!
En kijk de politici van het ja-kamp nu eens. Voor het referendum preekten ze donder en bliksem en nu is het “nee” opeens een drukmiddel om onze wensen in Europa af te dwingen? Als een blad aan een boom zijn ze omgeslagen. En dat is nou precies het probleem van de politicus. Ze zijn niet waarachtig, ze hebben geen principes. Ze hoereren waar je bij staat. Ze praten ons naar de mond. Het zijn speelballen op de golven van de tsunami aan onvrede en ze hebben geen idee waar die golven hen en ons zullen brengen. Waar zijn de mannen van stavast? Van duidelijke heldere meningen? Van een overtuiging, van een levensvisie, van oplossingen. Mannen die zich niet bij het eerste de beste zuchtje tegenwind laten omwaaien? Waar zijn de leiders met een korte ei?
De enige oplossing die ze kunnen bedenken is het volk nog vaker naar hun mening vragen. Dan kunnen ze precies doen wat het volk wil. De zuil is omgekeerd. Niet de elite leidt het volk, maar het volk leidt de elite. Het volk wat gaat voor leuzen als “Nederland moet blijven”. Maar Nederland bestaat allang niet meer. Waar is dat gidsland gebleven, dat vooraan liep in progressief denken, in Europese samenwerking, waar vrijheid hoogtij vierde, waar tolerantie een groot goed was en wat opkwam voor vrede en rechtvaardigheid in de wereld? We zijn verworden tot angsthazen, geregeerd door behoudzucht, conservatisme en handhaverij. Het volk van de handel handelt voornamelijk nog in angst, intolerantie en emotie. De onderbuik heeft gewonnen van het verstand. Maar met ons toenemend overgewicht hebben we daar ook meer dan genoeg van! We zijn bang dat het Nederlandse geluid ondersneeuwt in Europa. Maar een eigen geluid hebben we allang niet meer. Alleen het onrustig geborrel van onze darmen.


Tim van der Sluijs


Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl. De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.