2005 week 26

Destructors ‘66

Zijn er eigenlijk ooit kabinetten geweest die het goed doen? Ik kan ze me niet herinneren. Er valt altijd wel iets te zeiken. Daar ben je Hollander voor, en columnist en vooral cabaretier! Waar die drie randvoorwaarden samenvallen ben je azijnzeiker in het kwadraat. En wat dat betreft ben ik erg goed in mijn vak. Het wordt mij door het huidige kabinet dan ook erg makkelijk gemaakt. Er wordt geen besluit genomen waarover niet vreselijk te zeiken valt. Wat ze ook doen, er deugt niets van. Ik kan het niet helpen. Als het gaat om het kabinetsbeleid, is het door Balkenende zo gepropageerde positivisme niet aan mij besteed. Zelfs met zestien roze Harry Potterbrillen op mijn neus, zie ik de maatregelen van dit zooitje ongeregeld nog steeds inktzwart. De waarheid valt niet te verbloemen.
Dat dit kabinet zo snel mogelijk moet opzouten, staat voor mij buiten kijf. De reden dat dit kabinet er nog steeds zit is D’66. Ooit in mijn leven heb ik één keertje op die partij gestemd. Mea culpa, mea maxima culpa. Burgers van dit land, ik vraag u om vergiffenis en bied u mijn nederige excuses aan. Het was voor de gemeenteraad en ze verloren zwaar. Maar toch, ik ben fout geweest. Toen reeds had ik moeten inzien dat deze partij mijn stem niet waardig was. Dat de “D” van D’66 op papier misschien wel staat voor democratie, maar in praktijk voornamelijk de “D” van destructie is. Bij D’66 is vernieuwingsdrang doel op zich geworden. Dat vernieuwing ook verbetering zou moeten inhouden zijn ze zich bij deze club allang vergeten. Of het nu om ons kiesstelsel gaat, om onze economie of om ons omroepbestel, alles weten ze onder de “bezielende” leiding van Balkenende om zeep te helpen. De copywriters hoeven over de volgende verkiezingslogan van D’66 niet lang na te denken: D’66 maakt meer kapot dan je lief is. Waar, origineel en met een knipoog naar de grote oude leider!
Dit keer was mevrouw Van der Laan het onderwerp van mijn woede en verbazing. Wat mij betreft mag ze vanaf morgen al Mevrouw Van der Laan-Uit heten. Het omroepbestel moet op de schop. Van wie dat moet weet niemand, maar het moet. En wat moet, dat moet. Dus bedacht madam een plan. Maar madam is niet alleen op de wereld. Ze heeft te maken met het CDA voor wie de omroepen heiliger zijn dan God zelf. Dus kwam er een compromis. Het grote slachtoffer is de NPS. Die moet verdwijnen. Niet dat mevrouw Van der Laan dat zelf wil, maar het moet van het compromis. Eigenlijk is mevrouw Van der Laan daar helemaal niet voor. Maar ja, ze is van D’66 dus ruggengraat heeft ze niet. En zij is de staatssecretaris, dus moet ze gewoon het beleid uitvoeren. Even van te voren met de NPS praten, doe je natuurlijk ook niet als je een club gaat opheffen. Stel je voor zeg, dat zou gaan lijken op behoorlijk en betrokken bestuur en dat kan van een D’66-politicus natuurlijk niet verwacht worden.
Nou kijk ik weinig televisie. De enige programma’s die ik regelmatig kijk zijn Sesamstraat en Klokhuis met mijn kinderen, NOVA en natuurlijk het Journaal. Drie van de vier gaan verdwijnen. Drie prima programma’s. Natuurlijk blijven die programma’s bestaan volgens mevrouw Van der Laan. Want als de omroepen ze niet willen maken, dan vindt de nieuwe Raad van Bestuur wel een andere partij om die programma’s te produceren. Eureka! Dus we gaan de NPS opheffen die deze programma’s al jaren maakt, om vervolgens bij een derde partij diezelfde programma weer te gaan inkopen?! En dat moet goedkoper zijn dan het in stand houden van de NPS?!
Een staatszender vindt ze niet meer van deze tijd. Volgens mij wordt de beste televisie nog altijd gemaakt door een staatszender, de BBC. Daarbij moeten de omroepen straks “neutrale” nieuwsprogramma’s gaan maken. Sorry hoor, maar de reden dat ik liever NOVA kijk dan Netwerk is juist die neutraliteit. Netwerk is en blijft gekleurd. Mevrouw Van der Laan, u kunt gaan! En neem alstublieft de rest van het zooitje mee.


Tim van der Sluijs


Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl. De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.