2005 week 43

Het probleem van Den Haag

“Het probleem van Den Haag is Den Haag”, zei minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing. Balkenende en Maxime Verhagen reageerden alsof ze door een hond gebeten waren. Ze voelden zich kennelijk aangesproken. En geef de heren eens ongelijk. Maxime Verhagen is zelf één van de grootste rondwandelende problemen van Den Haag. En ook Balkenende ervaart de samenleving al jaren als een groot probleem. Bij het CDA houden ze niet van mensen met een eigen mening. Pechtold moet zijn bek houden van Maxime Verhagen. Hij koos daarvoor natuurlijk wel een wat andere bewoording uit het zo bekende problematische Haagse jargon. En als het hem in Den Haag niet bevalt, moet Pechtold maar opzouten. Ik vertaal de woede-uitbarsting van Maxime maar even in gewone mensentaal. Zo Maxime Verhagen staat weer op de kaart! Problemen maken van dingen die geen problemen zijn, daar zijn ze in Den Haag heel goed in. Hij kon Pechtold geen groter gelijk geven. De irritatie in de coalitie tussen D’66 en het CDA neemt in rap tempo toe. Ik begin op één punt wel respect te krijgen voor Boris Dittrich. Twee jaar samenwerken met Maxime Verhagen gaat je niet in de koude kleren zitten. In die twee jaar is Boris Dittrich, de keffende poedel van D’66, inmiddels ook zelf een heel groot Haags probleem geworden. Hij houdt een kabinet in de lucht dat geweld aandeed aan de verkiezingsuitslag van 2003 en dus nooit tot stand had mogen komen. Een partij die democratie hoog in het vaandel heeft staan, mag zich dat dubbel aantrekken. Boris is besmet geraakt met het Haagse onwaarachtigheidsvirus. Hij is waarschijnlijk aangestoken door Maxime Verhagen die dat virus in grote hoeveelheden bij zich draagt.
Poedel Boris kefte er weer lustig op los. Balkenende vindt hij “angsthazerig” en Maxime noemde hij “dom”. Jawel, Boris heeft in twee jaar tijd wel mensenkennis op gedaan! Boris moet deze eigenschappen ook wel snel herkennen, omdat hij zelf beide eigenschappen al twee jaar lang uitvoerig in zijn politiek praktiseert. De Haagse pot verwijt de Haagse ketel weer eens dat ie zwart ziet. Boris was op dreef. Hij vindt dat D’66 meer ruimte moet krijgen. Hij wil een eigen mening kunnen hebben over bijvoorbeeld terrorismebestrijding want, en ik citeer nu, “het CDA neemt geen slimme maatregelen”. Boris toch, ik dacht dat D’66 samen met het CDA en de VVD in één kabinet zat? Maar nou blijkt opeens het CDA al die maatregelen te nemen. En die zijn niet slim. En daar kan D’66 helemaal niets aan doen. En daar heeft D’66 ook helemaal geen verantwoordelijkheid voor. Of komt het soms omdat de domme angsthaas Dittrich tegen beter weten in er alles aan doet om dit kabinet in stand te houden?
Het probleem van Den Haag is Den Haag. Zelfs de partij die aan bestuurlijke vernieuwing haar bestaansrecht ontleent is net zo Haags als de rest. De poedel van D’66 keft wel, maar bijt nooit. Er zijn aanleidingen genoeg geweest om te bijten. Maar na de nacht van Van Thijn deed hij er alles aan om een crisis te voorkomen. Onlangs kefte hij hard over het manoeuvreren van Donner rond de hemeltergende miskleunen in de zaak Nienke Kleiss. Maar het keffen van Boris eindigt altijd met een flinke ruk aan de lijn door Maxime Verhagen of Jozias van Aartsen en daarna gaat de muilkorf weer een tijdje op.
En zo wordt het probleem van Den Haag steeds groter. Den Haag waar je niet eens meer problemen benoemen mag. En als je dat wel doet, weten ze daar wel weer een probleem van te maken. Den Haag, waar men minutenlang nutteloos kan debatteren over een woordje “adequaat” wat Donner zou hebben gebezigd om het handelen van de gevangenisbewaarders van het uitgebrande detentiecentrum op Schiphol op voorhand goed te praten. Weer een recidive-geval van Donner, waar D’66 wel om blaft maar niet om bijt. Miskleun op miskleun, hoeveel levens het ook vergt, Donner blijft zitten waar hij zit. Ook hier zal Donner wel weer gewoon mee wegkomen, omdat de domme angsthazen die de macht hebben, te dom en te schijterig zijn om die macht op te geven.Tim van der Sluijs


Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl. De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.