2005 week 44

Gestoord!

Ik schaam mij diep voor mijn land. De tijd dat ik trots was om een Nederlander te zijn ligt ver achter me. Wat is er toch aan de hand met dit land? We zijn veranderd in intolerante bange schijtlijsters en dat leidt tot treurige, maar tegelijkertijd ook hilarische taferelen. Als wij twee mannen, gekleed in traditionele Arabische kleding met een rugzakje om, door een trein zien lopen, dan bellen we massaal 112. Dan wordt de trein uren stilgezet, met de deuren dicht, om uiteindelijk door een anti-terreur-eenheid bestormd te worden. Het leek een sketch van Monty Python, live en bloedserieus uitgevoerd.
Daar stond de trein dan, vlak voor Amsterdam Centraal. De conducteur meldde aan de passagiers dat het ging om een storing. En hij had gelijk. De inwoners van dit land en de overheid zijn hier compleet gestoord! De trein was stilgezet, omdat meerdere passagiers 112 hadden gebeld. Er liepen twee Arabisch geklede mannen verdacht door de trein. Een terreuraanslag was nabij. En wat doet de politie? De politie zet de trein stil met de deur op slot, zodat er niemand uit kan. Zodat er bij een eventuele bomexplosie zoveel mogelijk slachtoffers vallen. De trein stond er niet vijf minuten, niet tien minuten, maar uren. Een beetje Moslimterrorist had zich al lang en breed opgeblazen en zich gemeld aan de poort van het Paradijs om zijn beloning van 20 maagden in ontvangst te nemen. Samir A. sprak in zijn gevonden afscheidsbrief niet voor niets van “de daad”. Het zijn gewoon diep seksueel gefrustreerde mannetjes. Bespaar veel leed, get laid! Kunnen we die hele Hofstadgroep niet beter een paar vrijkaartjes voor de hoeren geven?
Na uren ging de politie dan eindelijk over tot actie. De trein werd bestormd en de twee gewraakte mannen werden afgevoerd. Twee traditioneel geklede Arabisch ogende mannen met een blinkdoek voor. Het zou net zo hilarisch zijn geweest als daar twee vrouwen in Staphorster kledingdracht als potentiële terroristen zouden zijn afgevoerd. In de rugzak werden door de politie slechts wat cassettebandjes en een Koran aangetroffen. De Koran wordt door Hirschi Ali dan wel gezien als een potentiële tijdbom, maar het was voor de politie toch niet voldoende om beide mannen nog langer vast te houden. Aan het gezicht van de politiewoordvoerder was de teleurstelling af te lezen. Wat hadden ze graag een kilo semtex gevonden, of een door de AIVD geleverde handgranaat. Ik ben benieuwd of de politie tegen de mannen nog sorry heeft gezegd voor ze werden vrijgelaten.
Ik schaam me voor mijn land. Alles wat buitenlands is, is op voorhand verdacht. Aan onze taal is een heel nieuw woord toegevoegd: discriminalisatie. De sfeer van wantrouwen en angst wordt gevoed door politici als Rita Verdonk, Geert Wilders en Hirsi Ali, die op Moslims en illegalen een heuse heksenjacht hebben geopend. Vroeger gingen heksen op de brandstapel, nu verbranden we ze op Schiphol. Verdonk houdt ook met ijzingwekkende stelligheid vol dat het personeel tijdens de brand “adequaat” gehandeld had. Ja, elf dode illegalen scheelt weer een hoop uitzettingskosten.
De manier waarop wij met vreemdelingen omgaan is hemeltergend. We slepen brave en goed Nederlands sprekende aanhangers van de polderislam als terroristen uit een trein. We sluiten niet-criminele illegalen op in detentiecentra. Dat zijn noodgebouwen die bij lange na niet voldoen aan de veiligheidseisen. Dan kunnen ze alvast weer wennen aan de omstandigheden in het land van herkomst. Ze zitten daar ook niet in een cel, maar in een wc met een stapelbed. Het detentiecentrum op Schiphol heeft Verdonk recht onder de startbanen laten bouwen met prefabmuren van bordkarton, zodat de illegalen dag en nacht goed kunnen horen hoe vaak er een vliegtuig uit Nederland vertrekt. Dat kan je geen stille hint meer noemen. De overlevenden werden, hoe zwaar ook getraumatiseerd, zonder pardon weer opgesloten. Hulpverleners mogen een uurtje per week langskomen. Ook hier komt het woord “sorry” niet bij Verdonk op, adequaat wel. Misschien moet Rita zich eens afvragen waarom er mensen zijn die haar zodanig haten dat ze een kogel op haar werkkamer afvuren.


Tim van der Sluijs


Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl. De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.