2005 week 45

De vermoorde onschuld

De leefbaar-beweging doet weer eens van zich spreken en wel daar waar het allemaal begon, in Rotterdam. Waar leefbaren zich met politiek bemoeien, gebeurt er wat en komt er leven in de brouwerij. Landelijk hielden de erfgenamen van Pim het slechts een paar maanden vol, maar in Rotterdam zitten ze tot de dag van vandaag op het pluche. Eén van de speerpunten van hun beleid is de stad weer leefbaar en veilig krijgen. Enkele maanden geleden berichtte het NOS Journaal nog dat de criminaliteit in de grote steden was gedaald. “Goed nieuws”, dacht ik, “dan heeft die hele leefbaar-hausse toch nog iets opgeleverd!” Maar Sacha de Boer had de uitsmijter voor het laatst bewaard. Er was één uitzondering en dat was Rotterdam. Van dat soort triviale weetjes kan ik ontzettend genieten!
Dat Pim’s fortuinzoekers in Rotterdam nog zo lang op het pluche zijn blijven zitten, komt misschien wel omdat Pim zelf deze coalitie in de gemeenteraad had gesmeed. De man die Pim in Rotterdam opvolgde heet Marco Pastors. Laten we hem voor het gemak maar even Meneer Pastoor noemen. Meneer Pastoor hoedt zijn kudde met zorg. Het is een volgzame kudde die op en neer deint op de golf van ontevredenheid. Het eeuwige gemekker van de kudde is niet van de lucht. En zoals bazen op hun hond gaat lijken, is ook meneer Pastoor niet vies van een heerlijk potje mekkeren. De kudde van Meneer Pastoor bestaat voornamelijk uit witte schapen. Zwarte schapen zijn in de kudde niet welkom. Het bestaan van zwarte schappen komt de kudde echter wel goed van pas.
En zo mekkerde meneer Pastoor er weer eens vrolijk op los in een parochieblaadje. Belangrijke lectuur hoor in een wereldstad als Rotterdam. Een stad, waar de enigen die nog wel eens ter kerke gaan voornamelijk uitzichtloze junks zijn die ernaar hunkeren om door dominee Visser gedoopt te worden. Er gaan wel veel mensen naar een godshuis in Rotterdam, maar dat is allang niet meer de kerk, maar de moskee. En dat zat meneer Pastoor kennelijk niet helemaal lekker. Dus mekkerde meneer Pastoor in het parochieblaadje maar weer eens over moslims. Daar valt altijd wel wat over te mekkeren. Bijvoorbeeld dat moslims na het plegen van wandaden vaak hun geloof als legitimatie opvoeren. Iemand met een beetje kennis van de geschiedenis weet dat christenen en vooral katholieken daarmee nog altijd de kroon spannen. Er hebben veel meer mensen deze aarde vroegtijdig en geweldadig verlaten uit naam van God, dan uit naam van Allah. En zolang er een godsdienstwaanzinnige in het Witte Huis zit kunnen moslims aanslagen plegen wat ze willen, maar zal de balans van moord en doodslag niet naar hun kant doorslaan.
Maar als je voor eigen parochie preekt, spreek je de taal die de kudde graag wil horen, bhèhèhèè! Alleen had meneer Pastoor één probleem over het hoofd gezien. Hij had het CDA beloofd om niet meer dom te blaten. De leider van het CDA, wethouder Geluk kon zijn achternaam dan ook niet op! In een goed geregisseerde soap stuurde hij meneer Pastoor naar huis. Ze houden bij het CDA niet van mensen die openlijk hun mening uiten. Het CDA is meer een partij van handjeklap, achterkamertjesoverleg, van ja zeggen en nee doen, van stiekem doen en billen knijpen! Eindelijk had het CDA een aanleiding gevonden om die lastpak van een meneer Pastoor uit zijn ambt te ontheffen. Dom, dom, dom, dom. Laten we het maar Operatie Boemerang noemen. Want Geluk denkt misschien van meneer Pastoor af te zijn, maar met de gemeenteraadsverkiezingen voor de boeg, krijgt hij meneer Pastoor als een boemerang om zijn oren. Meneer Pastoor kan weer duidelijk laten zien dat hij anders is als al die andere partijen die niet durven te zeggen wat iedereen denkt. Die de bestuurbaarheid van een stad offeren aan politieke machtsspelletjes en zinloos geneuzel over niks, een parochieblaadje! De kudde zal instemmend blaten. Het CDA-Rotterdam heeft meneer Pastoor alvast een klinkende verkiezingsoverwinning in de schoot geworpen. Dankzij het CDA kan meneer Pastoor zich helemaal vereenzelvigen met de martelaar van het vrije woord en de rol spelen die erfgenamen van Pim graag spelen: de vermoorde onschuld!


Tim van der Sluijs


Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl. De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.