2005 week 47

Provocali

Hirsi Ali provocali is weer lekker bezig. Beledigen van mensen is één van haar kernactiviteiten en ik moet haar nageven; ze is een absolute kei in haar vak! Ze was al een tijdje niet meer in het nieuws geweest en ik begon me al af te vragen of ze soms ziek was. Maar ze heeft waarschijnlijk gewoon een tijdje zitten nadenken over hoe ze nu weer eens de aandacht kon trekken en verdomd het is weer gelukt. Hirsi Ali vindt Hans Wiegel een reactionaire conservatief uit het Land van Ooit. Geweldig! Ze weet wel hoe ze mensen letterlijk tegen zich in het harnas moet jagen! Alles aan Hirsi Ali is scherp. Haar tong, haar taalgebruik en in dit geval ook haar opmerkingsvermogen.
Wiegel is een reactionaire conservatief. Zo, Madam Ali is er ook eindelijk achter. What is new? Wat had ze dan verwacht toen ze een aantal jaren geleden wegens puur carrière- opportunisme de PvdA verruilde voor de VVD? Dat ze in het walhalla van de vrijdenkers terechtgekomen was? Integratie is een moeilijk proces. Als je geboren bent in Somalië en getogen bent in Saoedi Arabië, dan valt het niet mee om de finesses van de Nederlandse politiek te doorgronden. Nou ja finesses?! Dat meisje mist elke antenne voor politieke verhoudingen. De VVD is de partij van mannen in driedelig grijs die, met dikke sigaren in luie stoelen aan het haardvuur met een glas veel te dure wijn in de hand, reactionaire prietpraat uitslaan waar de honden geen brood van lusten. In die zin zou Hirsi Ali zich er wel erg thuis moeten voelen. Maar verder zit ze tussen die reactionaire conservatieve kliek natuurlijk helemaal verkeerd. Verstokte VVD-ers zijn namelijk uit precies hetzelfde hout gesneden als de mensen die met baard en jurk de aartsconservatief uithangen in Saoedi-Arabië of hier in Nederland de polder-islam frustreren. Oude, grijze en vastgeroeste heren met een hang naar het verleden en achterhaalde denkbeelden die Hirsi Ali nou juist te vuur en te zwaard bestrijdt. Hirsi Ali kan niets met fundamentalisten en daarom kan zij dus ook niets met mensen als Wiegel of bijvoorbeeld Donner.
Een reactionaire conservatief zal Wiegel trouwens geen scheldwoord vinden. Hij zal er stiekem trots op zijn. Maar met de stelling dat Wiegel in het Land van Ooit leeft, doet Hirsi Ali Hansje toch te kort. Wie in het Land van Ooit is geweest weet dat het voornamelijk bestaat uit derderangsacteurs die zich zo gruwelijk slecht in hun rol inleven dat zelfs de kinderen ze niet geloven. Wiegel komt niet uit het Land van Ooit. Wiegel is een top-acteur. Een absoluut natuurtalent die de kunst van het bedriegen zodanig goed beheerst dat iedereen hem gelooft. Mensen met dat talent worden of meesteroplichter of gaan in de politiek. Alleen de groet die bij het verlaten van het Land van Ooit ter afscheid wordt gebezigd, past wel bij Hans Wiegel. “Tot Ooit”, en mij kinderen riepen hard terug: “zet daar maar een N voor! Zeker weten dat we daar nooit meer terugkomen.” De kreet “Tot Ooit” heeft Wiegel slim gebruikt bij zijn afscheid van de Haagse politiek. Met de virtuele terugkeergarantie die hij zichzelf daarmee gaf, zweeft hij nu al dik twintig jaar boven de politieke markt en Hans vindt het heerlijk. Hans is namelijk net zo aandachtsziek als Hirsi Ali zelf. Ze leven van publiciteit. Zonder publiciteit heeft het leven voor hen geen zin. Daarom botsen de karakters ook zo heftig. En daarom wordt deze ruzie ook openlijk per brief uitgevochten. Want in de achterkamertjes hebben ze er beide geen voordeel van.
“Koketteren met” is aan beide erg goed besteed. Hirsi Ali is nu waarschijnlijk al aan het script aan het schrijven van Submission III. In die film zal ze de grondbeginselen van het liberalisme laten schrijven op het naakte lijf van Hans Wiegel. Laten we maar zeggen een rol die de ras- acteur Wiegel op het lijf is geschreven. Tijdens de zwaar shockerende beelden van een naakte Wiegel zullen kinderstemmen onophoudelijk de tekst van grondwetsartikel 23 , die de vorming van Islamscholen mogelijk maakt, opdreunen. Het script van Submission IV is ook al in de maakt. Een voorlopige werktitel: “Ayaan zegt sorry”


Tim van der Sluijs


Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl. De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.